- Pădurarii din Olt au cules anul acesta 8 tone de plante medicinale.
- Plantele ajung în industria farmaceutică și alimentară.
- Din vânzarea plantelor, Direcția Silvică Olt a încasat peste 150 000 lei.
Anual, sute de tone de plante medicinale pleacă peste hotare, în special în Europa, dar și în SUA sau Canada. Coada șoaricelului, urzica, socul, mușețelul sau teiul sunt folosite în industria alimentară sau cea cosmetică.
Advertisment
Antonia Blendea este proprietara unei afaceri cu produse cosmetice și medicale bio. Lunar, folosește câteva zeci de kilograme de plante medicinale la prepararea cremelor sau loțiunilor.
Antonia Blendea, antreprenor: „Chiar dacă preparatele noastre au început a fi preparate dermatologice, după rețetele domnului doctor Țolea, noi am făcut, în paralel, și o gamă de preparate sută la sută vegane. Și aceasta este gama de preparate vegane, de anul acesta, și vrem cât mai mult să încurajăm lipsa parabenilor și a conservanților în absolut orice preparat. (…) 70% sunt ingrediente pe bază de plante”
Multe dintre aceste plantele folosite de Antonia sunt culese chiar din pădurile noastre. În județul Olt, de exemplu, anul acesta, pădurarii au adunat peste 8 tone de soc, coada șoaricelului, tei și urzică.
Plantele sunt cumpărate de două firme din România, iar apoi ajung pe rafturi, sub formă de ceai, cosmetice, suplimente alimentare și chiar detergenți.
Recomandări
În 2018, de exemplu, românii au cumpărat ceai în valoare de aproximativ 95 milioane de lei, arată un studiu Euromonitor Internațional.
Constantin Fugăroiu, reprezentantul unei forme care procesează plante medicinale: „Direcțiile Silvice sunt parteneri constanți și loiali. Reușesc în fiecare an să ne livreze cantități importante pe care noi le prelucrăm și le dăm spre consum.(…) Direcțiile Silvice cred că, în target, sunt peste 50%, 80% din materia primă pe care o cumpărăm”.