- 3.000 de persoane au murit în urma atentatelor de la New York.
- Patru avioane au fost deturnate de teroriști.
- Iulian Chifu: „Un asemenea atac nu va fi uitat și se va solda cu costuri”.
3.000 de oameni au murit pe 11 septembrie, 2001. A fost ziua în care americanii au cerut activarea articolului 5 din Tratatul NATO și au promis să elimine terorismul. Astăzi, după 20 de ani, terorismul e mai puternic. Te întrebi…. de ce a început cel mai lung și cel mai scump război din istoria SUA?
Advertisment
La ora 8.46, turnul de nord al World Trade Center a fost lovit de o aeronavă, este vorba de cursa American Airlines nr. 11, un Boeing 777, pe ruta Boston-Los Angeles, cu 92 oameni la bord inclusiv 5 teroriști, rezultând un incendiu puternic. Întrebat dacă și-a dat seama America ce i se întâmplă în acel moment, analistul politic Iulian Chifu a răspuns: „În acel moment sigur nu. Știa că este o tragedie, cel mai probabil părea a fi un accident cu avion care a intrat în turnul respectiv”.
La 9.03, după câteva minute, al doilea turn, cel din sud, a fost lovit de data aceasta de cursa United Airelines, nr. 175, tot un Boeing 777, ce executa ruta Boston-Los Angeles cu 65 oameni la bord, inclusiv 5 teroriști, producând explozii puternice. La 9.05, președintele George W. Bush a fost informat despre atac în timp ce se afla la o școală din Florida.
Recomandări
Pentagonul, lovit de al treilea avion
„Deci nu a fost o întâmplare. Asta s-a dovedit după cel de-al doilea atac”, a adăugat Iulian Chifu.
La ora 9.37, Pentagonul, clădirea emblematică a forței militare a SUA, a fost lovită de o a treia aeronavă. La ora 9.42 toate aeronavele comerciale au fost blocate la sol. A fost pentru prima dată când administrația federală pentru aviație a ordonat tuturor aeronavelor comerciale să aterizeze și a oprit toate decolările. În jurul orei 9.59, turnul din sud al World Trade Center s-a prăbușit, la 56 de minute după ce a fost lovit afectând o cladire vecină, iar după 30 minute, turnul din nord s-a prăbușit rezultând un nor uriaș și creând panică nu doar celor prezenți, dar și întregii Americi.
„După cea de-a doua lovitură și mai ales la prăbușirea primului turn în acel moment, America a știut foarte bine că este un act deliberat, un act terorist”, a mai spus Iulian Chifu.
Cel mai lung război din istoria Statelor Unite
La 10.03, al patrulea avion s-a prăbușit în Pennsylvania, de data aceasta au fost doar 4 teroriști, pasagerii și echipajul au încercat să preia controlul aeronavei. La 20.30, seara, președintele George W. Bush se adresează națiunii din Biroul Oval.
Iulian Chifu: „Este un discurs care este de referință, este o postură foarte complicata pentru un președinte. În general, un om politic se detașează și nu iese public pentru a anunța o tragedie cu foarte multe victime. Un asemenea atac nu va fi uitat și se va solda cu costuri”.
După cum am și văzut, președintele Bush și spune la un moment dat ca armata americană va ataca nu doar pe teroriști, dar și pe cei care îi adăpostesc. Din punctul meu de vedere a fost ca o declarație de război, ceea ce a și fost în continuare, peste o lună a fost declanșată ofensiva din Afganistan și automat cel mai lung război din istoria Americii, cum este el cunoscut.
„Deja decizia era luată și aș face doar o corectură de context. Operațiunea a debutat chiar a doua zi”, a conchis Iulian Chifu.
Partenerii noștri