• În timp ce ajută Ucraina să treacă la o poziție mai defensivă, administrația Biden nu poate părea că îi cedează avantajul lui Putin.
  • Casa Albă și Pentagonul insistă în mod public că nu există nicio schimbare oficială în politica administrației – că susțin în continuare obiectivul Ucrainei de a forța armata rusă să iasă complet din țară.
  • Oficialul administrației a declarat săptămâna aceasta pentru revista POLITICO că o mare parte din această schimbare strategică în favoarea apărării are ca scop consolidarea poziției Ucrainei în orice negociere viitoare.

Având în vedere că ajutorul american și european acordat Ucrainei este acum în mare pericol, Administrația Biden și oficialii europeni își schimbă discret atenția de la susținerea obiectivului Ucrainei de victorie totală asupra Rusiei la îmbunătățirea poziției acesteia într-o eventuală negociere pentru a pune capăt războiului, potrivit unui oficial al administrației Biden și unui diplomat european stabilit la Washington. O astfel de negociere ar însemna, probabil, cedarea unor părți din Ucraina către Rusia, scrie Politico.

Casa Albă și Pentagonul insistă în mod public că nu există nicio schimbare oficială în politica Administrației – că susțin în continuare obiectivul Ucrainei de a forța armata rusă să iasă complet din țară. Dar, împreună cu ucrainenii înșiși, oficialii americani și europeni discută acum despre redistribuirea forțelor Kievului dinspre contraofensiva în mare parte eșuată a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski către o poziție defensivă mai puternică împotriva forțelor rusești din est, potrivit oficialului administrației și diplomatului european, și confirmat de un înalt oficial al administrației.

Acest efort a implicat, de asemenea, consolidarea sistemelor de apărare aeriană și construirea de fortificații, obstacole din sârmă ghimpată și obstacole și șanțuri antitanc de-a lungul frontierei nordice a Ucrainei cu Belarus, spun acești oficiali. În plus, administrația Biden se concentrează pe resuscitarea rapidă a propriei industrii de apărare a Ucrainei pentru a furniza armamentul de care are nevoie disperată și pe care Congresul american se eschivează să îl înlocuiască.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G

Schimbarea strategică are ca scop consolidarea poziției Ucrainei în orice negociere viitoare”

Oficialul administrației a declarat săptămâna aceasta pentru Politico că o mare parte din această schimbare strategică în favoarea apărării are ca scop consolidarea poziției Ucrainei în orice negociere viitoare. Aceasta a fost teoria noastră pe tot parcursul cazului – singurul mod în care acest război se termină în cele din urmă este prin negocieri”, a declarat oficialul, un purtător de cuvânt al Casei Albe căruia i s-a păstrat anonimatul deoarece nu este autorizat să vorbească în mod oficial. Vrem ca Ucraina să aibă cea mai puternică mână posibilă atunci când se va întâmpla acest lucru”.

Purtătorul de cuvânt a subliniat, totuși, că încă nu sunt planificate discuții și că forțele ucrainene sunt încă în ofensivă pe alocuri și continuă să ucidă și să rănească mii de soldați ruși. Vrem ca ei să fie într-o poziție mai puternică pentru a-și menține teritoriul. Nu este vorba că îi descurajăm să lanseze o nouă ofensivă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Pentru Biden, navigarea în războiul de aproape doi ani în mijlocul unei campanii electorale dificile – cu fostul președinte Donald Trump și alți candidați republicani care îi ironizează în mod deschis eforturile – se va dovedi cel puțin dificilă. În timp ce ajută Ucraina să treacă la o poziție mai defensivă, administrația Biden nu poate părea că îi cedează avantajul lui Putin, după ce a insistat de la începutul războiului, în februarie 2022, că susține pe deplin promisiunea de victorie a lui Zelenski asupra Moscovei.

La conferința sa de presă de sfârșit de an de la începutul lunii decembrie, Zelenski a declarat că Ucraina pregătește noi propuneri pentru a pune capăt războiului, dar a adăugat că nu își va schimba insistența ca Rusia să își retragă toate forțele. Kirby a reafirmat linia administrației potrivit căreia nu îi dictăm termenii președintelui Zelenski”. În schimb, a spus el, Casa Albă îl ajută pe Zelenski să „operaționalizeze” propria sa propunere de pace cu interlocutori din întreaga lume”.

În ultimul an – cu sprijinul militar american care a scăzut rapid la Capitoliu și cu contraofensiva lui Zelenski, odată lăudată, care a eșuat de când a fost lansată în iunie – Biden a trecut de la a promite că SUA va susține Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, la a spune că SUA va oferi sprijin atât timp cât putem” și a susține că Ucraina a obținut o victorie enormă deja”. Putin a eșuat”.

Unii analiști cred că acesta este un cod pentru: Pregătiți-vă să declarați o victorie parțială

Comentariul despre victorie al lui Biden are virtutea de a fi adevărat”, a declarat George Beebe, fost șef al analizei Rusiei pentru CIA, care este în prezent șef de strategie la Quincy Institute for Responsible Statecraft. Dar timpul a devenit un dezavantaj flagrant în ceea ce privește forța de muncă și capacitatea industrială a Ucrainei, iar acest lucru este valabil chiar dacă Occidentul își continuă sprijinul. Cu cât durează mai mult, cu atât mai mult va trebui să cedăm în avans doar pentru a-i aduce pe ruși la masa negocierilor”.

O trecere la apărare ar putea cumpăra Ucrainei timpul de care are nevoie pentru a-l forța în cele din urmă pe Putin să ajungă la un compromis acceptabil. Este foarte probabil ca trecerea la o poziție defensivă să le permită ucrainenilor să economisească resurse, făcând în același timp ca viitoarele progrese rusești să pară improbabile”, a declarat Anthony Pfaff, un expert în informații de la Colegiul de Război al Armatei SUA, coautor al unui studiu care a anticipat invazia lui Putin în Ucraina cu ani înainte de a se întâmpla.

Diplomatul european stabilit la Washington a declarat că Uniunea Europeană ridică, de asemenea, amenințarea de a accelera aderarea Ucrainei la NATO pentru a-i pune pe ucraineni în cea mai bună situație posibilă pentru a negocia” cu Moscova.

Cu toate acestea, Biden se confruntă cu un pericol politic în cazul în care războiul va decurge prost pentru ucraineni. Chiar dacă republicanii de pe Capitoliu sunt principalii responsabili pentru întârzierea ajutorului militar, acest lucru nu îl va ajuta prea mult pe Biden din punct de vedere politic dacă Putin începe să recâștige avantajul pe câmpul de luptă anul viitor, după cele aproape 100 de miliarde de dolari pe care Biden le-a investit deja pentru a opri Rusia. În cea mai mare parte a conflictului, criticii GOP l-au acuzat pe Biden că se mișcă prea încet pentru a-i înarma pe ucraineni cu cel mai sofisticat armament, cum ar fi tancurile de luptă M1A1 Abrams, artileria de precizie cu rază lungă de acțiune și avioanele de vânătoare F-16. Într-un interviu acordat în iulie, Zelenski însuși a declarat că întârzierile au oferit Rusiei timpul necesar pentru a mina toate terenurile noastre și pentru a construi mai multe linii de apărare”. Criza actuală din Ucraina resuscitează, de asemenea, vechea critică a lui Trump la adresa NATO și a europenilor care cheltuiesc prea puțin. Potrivit unui raport NATO de la începutul acestui an, cele mai mari economii europene nu au reușit toate să atingă obiectivul comun de a cheltui 2% din producția economică pentru apărare.

Putin ar putea fi ajutat și mai mult în Europa de recentele victorii electorale ale mai multor simpatizanți ai extremei drepte, inclusiv Robert Fico în Slovacia și Geert Wilders în Olanda, care s-ar putea alătura lui Orban pentru a bloca un pachet de ajutor propus de 50 de miliarde de euro.

Citește și