Cum poate Armata Română apăra România azi? Stelian Teodorescu: „Rusia desfășoară un război hibrid”

Astăzi sărbătorim Ziua Armatei!

Se împlinesc 80 de ani de la eliberarea Transilvaniei, și vedem cu îngrijorare declarațiile liderilor din Europa și estimările specialiștilor militari care vorbesc din nou despre război și despre intențiile Rusiei de a invada o țară NATO în următorii ani.

Cât de realiste sunt estimările despre un război Rusia NATO?

„Cu siguranță, în acest moment, multe, multe servicii de informații din statele membre NATO fac evaluări cu privire la evoluția conflictului între Rusia și Alianța Nord-Atlantică. Dar trebuie să fim foarte realiști și, bineînțeles, să analizăm cu deplină obiectivitate toate informațiile care apar pe acest subiect. 

Și anume, Rusia, în momentul de față, nu are capabilitățile necesare, nu are pregătirea suficientă a militarilor pentru a desfășura o acțiune ofensivă împotriva NATO. De ce spun acest lucru? Pentru că deja se vehiculează multe informații că, de fapt, rușii au demonstrat că sunt mult mai bine pregătiți sau pot face față mult mai bine acțiunilor defensive și mai puțin celor ofensive. 

Putem da ca exemple acțiunile ofensive din Ucraina și acțiunile defensive desfășurate pe teritoriul Rusiei ca urmare a operațiunilor ofensive desfășurate de armata ucrainiană. 

Analizând foarte bine informațiile, putem să spunem că este posibil și un atac al Rusiei planificat împotriva Alianței Nord-Atlantică. De ce spun acest lucru? Pentru că, de fapt, în acest moment putem vorbi de acțiuni hibride sau de un război hibrid declanșat de Rusia la adresa statelor NATO. 

Aș vrea să subliniez că este foarte important de analizat acest lucru pentru că 22 de state membri ale Uniunii Europene sunt și membri ale Alianței Nord-Atlantice și, de fapt, obiectivul esențial al Rusiei este Europa.

În acest context, mai repede aș vrea să vă informez de faptul că Rusia, în momentul de față, desfășoară un război hibrid, acțiuni din umbră, mai mult axate pe dezinformare, pe atentate minime, pe explozia unor camioane, unor autobuze, incendii. Pentru că ne place sau nu ne place, trebuie să recunoaștem că a devenit foarte clar că strategia esențială a Rusiei este aceea de a desfășura un război din umbră împotriva Europei prin atacurile astea hibride, inclusiv prin atacuri cibernete”, a declarat dl. comandor în rezervă Stelian Teodorescu, analist militar și de politică externă, pentru Aleph News.

Cât de pregătită de război este Armata României? Care ar fi trei dintre cele mai importante măsuri care ar trebui implementate urgent?

„Nu trebuie să omitem faptul că România este un stat membru NATO, pentru că în această alianță nord-atlantică se mizează pe o aparare colectivă cu eforturile și contribuțiile tuturor statelor membre NATO. 

Și în altă ordine de idei, totuși, aș vrea să subliniez că ar trebui autoritățile române să pună în practică niște măsuri, să zic așa, extreme și niște măsuri foarte importante pentru dezvoltarea capacităților de apărare ale României. 

Printre acestea, în primul rând, aș vrea să supun atenției adoptarea și actualizarea întregului sistem legislativ care, de fapt, reglementează apărarea țării. Aș vrea să scot aici în evidență, în mod particular, strategia națională de apărare pe care o avem din 2020-2024 și urmează a fi actualizată.

O altă măsură ar fi evaluarea corectă și exactă a mediului de securitate din care facem parte, a lecțiilor învățate, a risculor, a amenințărilor și a măsurilor concrete care trebuiesc luate și mai ales dezvoltarea unui domeniu foarte important, diplomația apărării.

Prin dezvoltarea acestei activități diplomatice în domeniul apărării se pot evita numeroase războaie, numeroase acțiuni militare, conflagranții. Pentru că trebuie să recunoaștem că în momentul de față lumea se confruntă cu numeroase conflicte regionale și, bineînțeles, cu intenția sau dorința acelei axe a răului Rusia, China, Iran și Coreea de Nord, de schimbare profundă a ordinii mondiale. 

O altă și a treia măsură și foarte concretă și concludentă ar putea să fie adoptată după modelul polonez, adică organizarea și dotarea apărării. În primul rând, înființarea unor forțe teritoriale, unor forțe formate din rezerviștii care, cel mai probabil, ar putea fi introduși din nou în acțiuni de pregătire minuțioasă pentru a face față oricărui război, oricărei invazii.

Și, bineînțeles, nu ultimul rând, reorganizarea și dotarea Forțelor Armate Românești în acord cu noile tehnologii și evoluții la nivel internațional. 

Adică la nivel NATO deja se pune problema pe de o parte a consensului, dar pe de altă parte și a interoperabilității. Și, bineînțeles, că și la nivel Uniunei Europeane se pune problema interoperabilității. Deja se discută foarte, foarte mult, mai ales în contextul în care autonomia strategică a apărării cuprinde trei componente, politică, operațională și industrială”, a declarat dl. comandor în rezervă Stelian Teodorescu, analist militar și de politică externă, pentru Aleph News.

Exit mobile version