• „Formularul de ofertă” simplifică procesul de alegere a unui furnizor de energie din piața liberă
  • Peste 5 milioane de români au încă un contract cu furnizorii din piața reglementată
  • Autoritatea a simplificat procesul de contractare şi informare cu privire la ofertele ce se regăsesc atât în piaţa liberă cât şi în cea reglementată

Dacă n-ai apucat să îţi alegi un furnizor de energie electrică din piaţa liberă, simultan cu factura vei primi şi un formular de selecţie în acest sens. Monitorul Oficial a publicat acest document şi a fost regelementat prin Ordinul Autorităţii Naţionale de Regelementare în domeniul Energiei (ANRE) nr. 5/2021.

Prin prezentul formular, autoritatea a simplificat procesul de contractare şi informare cu privire la ofertele ce se regăsesc atât în piaţa liberă cât şi în cea reglementată. Obiectivul final este acela de a eficientiza procesul de alegere prin care trece clientul.

Astfel, în cadrul ofertei pe care beneficiarul o va primi va fi stipulată opţiunea cea mai accesibilă din punct de vedere al preţului aflată pe piaţa liberă, oferta celorlalţi concurenţi precum şi oferta ce se regăseşte în fostul sector reglementat.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Contractul încheiat între cele două părţi va intra în vigoare în 5 zile de la data la care furnizorul primeşte formularul completat şi semnat de beneficiar. De asemenea, revine în sarcina furnizorului să transmită la rândul său o copie a contractului de furnizare semnat şi o dată care să indice momentul la care beneficiarul va primi prima factură.

Prin completarea acestui formular clientul poate alege direct oferta concurenţială optimă, iar transmiterea formularului prin selecţia unei oferte constituie acordul de contractare şi, implicit, obligaţie contractuală pentru ambele părţi. Contractul intră în vigoare în 5 zile de la data primirii de către furnizor a formularului de ofertă completat şi semnat de către client”, transmite ANRE.

Cum arată formularul

ANRE intenţionează ca până în 2026, procesul de schimbare a furnizorului de energie să se realizeze în variantă completă în maxim 24 de ore. Obiectivul va fi îndeplinit prin proiectul „Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale”.

Potrivit ANRE circa 5,7 milioane de români nu au optat încă pentru un furnizor de energie electrică din piaţa concurenţială.