• Aceștia se antrenează fie îmbrăcați complet în echipament de infanterie, fie cu arme care le simulează pe cele reale.
  • Kievul a lansat anul acesta o nouă forță de apărare teritorială care ar fi alcătuită din 130.000 de persoane.
  • Sâmbătă, la antrenamentul dintr-un șantier de construcții s-au întâlnit 70 de localnici pentru a exersa tacticile.

Rezerviștii ucraineni se pregătesc în cazul unui conflict cu Rusia. De luni până vineri, Mykhaylo, care este avocat, Alexander, programator IT, împreună cu Konstantin, care lucrează ca freelancer în domeniul publicității online, se antrenează. Sâmbătă, cei trei s-au întâlnit într-un șantier de construcții abandonat de la periferia Kievului pentru a se antrena ca rezerviști ai armatei ucrainene, pregătiți să fie chemați în cazul izbucnirii unui război cu Rusia.

Neliniștit de amenințarea celor aproximativ 120.000 de soldați ruși masați în apropierea graniței cu Ucraina, Kievul a lansat anul acesta o nouă forță de apărare teritorială, pe care dorește să o transforme într-un corp de armată de până la 130.000 de persoane. Rezerviștii ar putea fi însărcinați cu protejarea siturilor civile din Kiev pe fondul oricărui conflict.

Antrenamentul de sâmbătă a reunit aproximativ 70 de localnici, unii în echipament complet de infanterie cu puști de vânătoare și cu experiență de luptă din perioada în care Rusia a anexat Crimeea în 2014. Alții, în adidași și îmbrăcăminte sport casual, au primit puști de lemn, identice cu cele din armată.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Sunt îngrijorat”, a declarat Konstantin Șevciuk, freelancerul în vârstă de 43 de ani, care a spus că a evitat până acum orice contact cu armata după ce a servit un an în regiunea Donbass din estul țării în 2014-2015, în timpul mobilizării generale a Ucrainei. „Nu se potrivește cu adevărat în viața mea, nu mi-am dorit-o cu adevărat. Dar acum situația este de așa natură încât este necesar”.

Alexander, programator IT, a participat la protestele în masă pro-democrație „Maidan” din 2013-2014 din Kiev și a declarat că nu s-a simțit pregătit să lupte atunci când Moscova a reacționat la răsturnarea președintelui pro-rus al Ucrainei prin anexarea Crimeei. „Acum am în jur de 30 de ani și este timpul să mă alătur”, a spus el, cu fața acoperită cu o eșarfă albastră. „Este mai bine să mă alătur acum decât atunci când este prea târziu. Vreau să fiu pregătit pentru un posibil conflict”.

Răsuflând greu după ce s-a ridicat și a căzut pe solul acoperit de zăpadă de numeroase ori cu echipamentul său greu, Mykhaylo, în vârstă de 39 de ani, era entuziasmat de ideea de a merge la luptă. „Înclinația mea către meșteșugurile de război a existat cu mult înainte de război. Acum este perfect logic să o fac”, a declarat el în timpul exercițiilor de prezentare.

În timp ce Statele Unite au avertizat că o intervenție militară este probabilă și iminentă, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat că prea multă „panică” dăunează economiei. Între timp, Occidentul a amenințat Rusia cu sancțiuni economice grele în cazul în care va invada din nou Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Occidentul nu a abordat principalele cereri de securitate ale Moscovei în criza din Ucraina, dar că este pregătit să continue discuțiile.