• Românii din străinătate vor fi reprezentați în Parlament de 2 senatori și 4 deputați
  • MAE a înființat 748 secții de votare în diaspora
  • Alina Șerban, stabilită în SUA, a fost jurnalist la TVR: „Merg să votez de fiecare dată când sunt alegeri, fie că sunt în România, sau acum în America”

Cum se văd alegerile din diaspora?

Alina Șerban a fost ani la rând jurnalist în România. Acum trăiește în Chicago, unde lucrează ca PR la o companie americană. Românca stabilită în SUA a fost jurnalist la TVR. În țară a fost implicată în mai multe ONG-uri și asociații non-profit. A organizat mai multe campanii caritabile pentru copiii cu autism. Și sora ei are autism.

Alina Șerban, PR: „Am votat ieri aproape de finalul zilei în România. În zona unde sunt eu, în Illinois, sunt 5 secții de votare, 3 în Chicago, 2 în afara orașului, am votat la una dintre cele 5 secții de votare. Prezența la vot a fost slabă ieri, conform celor spuse de membrii secției de votare. Când am ajuns eu, eram singura ce a votat, însă merg să votez de fiecare dată când sunt alegeri, fie că sunt în România, sau acum în America, consider că a merge la vot este un drept, dar și o datorie, și de fiecare dată merg cu speranța că lucrurile se vor schimba în bine în România. Eu m-am mutat de 2 ani de zile în America, și sunt destul de nouă aici. Nu pot să spun că am avut nevoie de ajutor, am venit aici pentru că soțul meu este american, și când ne-am hotărât unde să locuim, unde să ne creștem copilul, alegerea logică a fost America, și nu România. Asta mă întristează, și mi-aș fi dorit ca alegerea logică să fie România, și să fiu alături de familia mea, și sper ca lucrurile să se schimbe în bine în România, oamenii să zâmbească mai mult, copiii să fie învățați să creadă mai mult în ei, să creadă că dacă sunt perseverenți, pot muta munții. Asta se întâmplă aici, este unul dintre lucrurile pozitive pe care le-am descoperit în America, și vreau ca Daniel, copilul meu, să crească într-un mediu în care să-i fie insuflată această încredere în el și oportunitățile să fie deschise. În cazul meu, pentru că am plecat din România, având un soț american – așa cum ai spus, am fost jurnalist 17 ani, am avut o viață frumoasă acolo, nu-mi reneg țara și nu o să o reneg niciodată, nu am plecat din România pentru că am avut dificultăți acolo, am plecat pentru dragoste – întoarcerea mea în România nu depinde de clasa politică. Aș vrea să-mi aduc familia mea din România aici. Sora mea are 31 ani, are autism, șansele ei în România au fost cumva tăiate de la bun început, pentru că nivelul terapiilor nu era unde este America. Dacă s-ar fi născut aici, ar fi avut șansa la o viață mai independentă. Sper că aducând-o aici, să-i dau mai multe șanse. Sistemul medical din România mă îngrozește, și mă îngrozește faptul că părinții mei sunt acolo, poate vor ajunge în spital, acum cu pandemia. Aici aș vrea să văd politicienii lucrând mai mult. Această reformă continuă a sistemului medical aș vrea să-și arate roadele la un moment dat, și să avem mai multă încredere în stat și ajutorul pe care statul îl dă persoanelor cu dizabilități.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT