Cum te afectează financiar Ordonanța Trenuleț? Partidele au primit în primele 11 luni din an 400 mil. de lei

E nevoie de bani, bani mulți, dar guvernul Ciolacu 2 dă în continuare subvenții partidelor, deși nu mai este an electoral.

Potrivit ordonanței trenuleț – care se dă de obicei la final de an și este baza bugetului de stat din anul 2025 – finanțarea partidelor din banii publici va fi aproape la fel ca în 2024, deși nu mai este an electoral.

Câți bani dă guvernul Ciolacu partidelor politice în 2025?

Prea mulți, n-ar trebui să primească deloc, dar uite că, deși, nu este an electoral, 2024 a fost un an puternic electoral. Sigur, avem niște alegeri din cauza că s-au anulat acele voturi la prezidențiale, dar 2025 nu este an electoral și, totuși, după toate calculele, undeva la 80 de milioane de euro ar urma să fie dați în continuare partidelor. Vorbim de zeci de milioane care sunt cheltuiți anual cu aceste partide.

Această subvenție ar trebui să fie desființată, nu văd exact motivul pentru care există. Partidele ar putea să se finanțeze la fel de bine din cotizații, donații și evenimente și oamenii nu înțeleg de ce plătesc către bugetul de stat cam jumătate din veniturile pe care le avem. Fie că ești business, fie că ești angajat, cam jumătate din veniturile tale ajung la bugetul de stat, fie sub formă de impozit pe venit, fie sub formă de contribuții sociale.

Din banii care îți rămân, mai plătești și TVA când cumperi ceva. Deci, din banii care circulă, ajung la stat cam 75%, poate chiar 80%. Și acum banii aceștia, în loc să se întoarcă înapoi către oameni prin investiții – că avem nevoie de investiții – se întorc în milioane la partide. 400 de milioane de lei dați partidelor în primele 11 luni din an, deci undeva la 100 de milioane de euro pe tot anul 2024. Iar în 2025 probabil va fi cam 80 de milioane de euro. Oamenii nu mai vor să plătească aceste partide, este evident.

Avem o situație complicată în 2025. Trebuie să scădem deficitul bugetar cu cam 1% din PIB. Nu se știe dacă va ajunge această ordonanță pentru toate acestea și este deja destul de austeră. Vom vedea pe parcurs ce rezultate vor arăta execuțiile bugetare din 2025, dar la o primă vedere, un 7 miliarde de lei nu ar ajunge”, a declarat Răzvan Botea pentru Aleph News.

Exit mobile version