• Guvernul a (re)instituit luni, pentru 30 de zile, starea de alertă
  • Cu cele 3 zile iniţiale din weekend, se fac 33 de zile
  • Parlamentul aprobă azi Hotărîre de Guvern privind starea de alertă, cu mai multe modificări

HG 394/2020 privind starea de alertă a fost publicată luni seară în Monitorul Oficial şi a instituit starea de alertă timp de 30 de zile, pe întreg teritoriul ţării.

În Legea 55/2020, cunoscută ca legea stării de alertă, scrie că starea de alertă se declară la nivel local, judeţean sau naţional, pentru o perioadă limitată de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii.

Totuşi, dacă luăm în calcul şi cele trei zile din weekend (perioada 15-17 mai), în care Guvernul a declarat stare de alertă în baza Hotărării CNSU 24/2020 (document anulat între timp), rezultă un total de 33 de zile de stare de alertă la nivel naţional. 

Recomandări

FOȘTII ȘEFI SRI AJUNG SUB CONTROL JUDICIAR
UN ROMÂN E ARESTAT DE TRĂDARE
CE VOR PRIMARII ÎN 2024?
DR. HASHEM VREA SĂ FACĂ TRANSPLANT DE CAP
ORBAN ÎL APĂRĂ PE NETANYAHU
DEVII DEPENDENT DE PASTILELE PENTRU SLĂBIT

Astăzi, Parlamentul va încuviinţa starea de alertă şi măsurile luate prin HG 394/2020, cu mai multe schimbări. Cele mai importante modificări fac referire la obligativitatea Guvernului de a pune la dispoziţie măşti pentru persoanele defavorizate. De asemenea, spitalele trec din nou în subordinea UAT-urilor, iar carantinarea localităţilor se va face pe perioada stării de alertă prin HG.