• Votul va decurge în condiții speciale și pentru românii din străinătate.
  • Unele state au implemntat lockdown-ul, ceea ce va îngreuna procesul de vot pentru românii din diaspora.
  • Avocatul Poporului va fi cu ochii pe procesul de votare, ca să se asigure că drepturile alegătorilor sunt respectate.

Criza provocată de coronavirus a restrâns multe drepturi. Printre altele, nu mai avem libertatea de circulație pe care o aveam înainte. Dar se apropie alegerile.

O situație delicată este votul în străinătate. Septimius Pârvu, specialist în procese electorale, explică cum se va desfășura acolo procesul de vot.

Noi, de exemplu, ca organizație, am solicitat la locale ca să se extindă și pentru țară să se voteze și pe 26 septembrie, dar mai degrabă din motive care țin de – să zicem – de siguranța sanitară.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
CE FACI IN WEEKEND LA PARIS?
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI

Dar votul pe mai multe zile în străinătate nu este direct legat de COVID-19, ci mai degrabă de faptul că acolo procedurile sunt un pic mai complicate, se votează mult pe liste suplimentare, poate secțiile sunt la o distanță mai mare de reședința de domiciliu al alegătorului”, spune Septimius Pârvu, specialist procese electorale.

Și Avocatul Poporului va fi cu ochii pe procesul de votare, ca să se asigure că drepturile alegătorilor sunt respectate.

„Nu se vor mai face secții suplimentare, adică se va vota foarte mult în ambasade și consulate. Dacă vor există plângeri, petiții venite către noi, vom încerca să le rezolvăm atunci când vin, dar deocamdată nu este cazul.”, a spus Renate Weber, Avocatul Poporului.