• România ar putea avea de suferit dacă pensiile se măresc cu 40% – măsură nesustenabilă
  • Analiști: Și celelalte agenții de rating vor păstra actualul calificativ al României
  • Hostiuc: Moody’s așteaptă să treacă alegerile și să vadă noul Guvern
  • Agenția Moody’s a păstrat România pe ultima treaptă recomandată investitorilor

României i-a trecut glonțul pe la ureche – glonțul rece al economiei.
Agenția de evaluare financiară Moody’s a decis aseară ratingul nostru de țară. Și l-a păstrat pe cel existent. Pentru analiști, asta era măsura așteptată.
Pe de altă parte, în țara noastră nu curge lapte și miere – și mai plutește în aer și problema creșterii cu 40% a pensiilor.

Cristian Hostiuc, director editorial ZF: „Ideea este că nu am scăpat de glonțul pe la ureche, pentru că Moody’s a amânat revizuirea periodică a rating-ului de țară a României – deci nu a luat decizia de a păstra rating-ul. Moody’s ne-a dat un timp, în mod cert până la data alegerilor, până după alegeri până la formarea noului Guvern, și pentru a vedea dacă și noul Guvern sau noul Parlament își vor menține decizia de a majora pensiile cu 40%. Deci noi am primit o perioadă de respiro de câteva luni, de 2 luni de zile. În cazul în care în această perioadă va intra în vigoare această majorare de 40% – este puțin probabil – atunci în mod cert vom avea o reducere de rating, cu toate consecințele de rigoare”

Ce schimbă un rating de țară mai slab

Cristian Hostiuc, director editorial ZF: ,,Dacă România va intra în categoria Junk, imediat va crește cursul de schimb, cursul valutar, vom plăti mai mult pentru o rată la bancă sau mașină – pe de altă parte, am putea vedea o creștere din nou a dobânzilor. Toți vom plăti mai mult la bancă sau la agenții”

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE