Cum vom sărbători Paștele. Florin Cîțu anunță modificarea intervalului orar al restricțiilor de circulație

Cum petreci Paștele în 2021. Klaus Iohannis: „Nu îmi doresc să îngrădim accesul la biserică“ Mediafax Foto
  • Florin Cîţu şi Raed Arafat se întâlnesc joi cu reprezentanţii cultelor religioase din România.
  • Restricțiile în Sâmbăta Paștelui Catolic și de Paștele Ortodox vor fi ridicate până la ora 2.00
  • Florin Cîțu: „Soluția spre care mergem este să adaptăm intervalul orar al restricțiilor de circulație”

UPDATE ora 15:50 – Kelemen Hunor, informații suplimentare despre noaptea de Înviere

Restricțiile în Sâmbăta Paștelui Catolic și de Paștele Ortodox vor fi ridicate până la ora 2.00, astfel încât credincioșii să participe la slujbele de Înviere, anunță vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, după întâlnirea cu reprezentanții cultelor religioase.

„Împreună cu premierul Florin Cîț̦u, secretarul de stat Raed Arafat și mai mulți membri ai Guvernului am avut o discuție cu reprezentanții cultelor religioase din România cu privire la măsurile epidemiologice care urmează să fie puse în aplicare pentru sărbătorile de Paște. Cu toții am fost de acord să ridicăm restricțiile în Sâmbăta Paștelui Catolic adică, în noaptea din 3 spre 4 aprilie, până la ora 02.00 dimineața, și să procedăm la fel și cu prilejul Paștelui Ortodox. Este o măsură importantă pentru credincioși, care vor putea participa astfel la slujbele de Înviere”, transmite vicepremierul Kelemen Hunor.

UPDATE ora 15:00 – Premierul Florin Cîțu a anunțat concluziile în urma discuției cu reprezentanții cultelor religioase

„Am ascultat cu toată deschiderea propunerile reprezentanților fiecăruia dintre culte în ceea ce privește stabilirea unor derogări de la restricțiile actuale de circulație pe timp de noapte, strict pentru aceste sărbători”, a spus premierul.

„Soluția spre care mergem este să adaptăm intervalul orar al restricțiilor de circulație, astfel încât credincioșii să poată participa fizic la Slujba de Înviere sau la sărbătorile proprii fiecărui cult religios, evident, cu condiția respectării regulilor de siguranță sanitară”, a declarat Florin Cîțu.

De asemenea, premierul a transmis în mesajul publicat pe Facebook că în cadrul discuției a fost abordat și subiectul regulilor actuale de înmormântare a persoanelor decedate.

„Un alt subiect important abordat în cursul întâlnirii a fost legat de o serie de modificări, pe care reprezentanții cultelor le consideră necesare, în privința regulilor actuale de înmormântare a persoanelor decedate din cauza infectării cu noul coronavirus. În colaborare, vom adapta aceste norme, pentru a da posibilitatea de oficiere a slujbelor de înmormântare cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține”, susține Florin Cîțu.

Știre inițială

Premierul Florin Cîţu, șeful DSU, Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu şi coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid, dr. militar Valeriu Gheorghiţă, se întâlnesc joi, de la ora 11.00, cu liderii cultelor religioase şi cu reprezentanţii Secretariatului de Stat pentru Culte, transmite Guvernul.

„Anul acesta, sărbătorile sunt la o distanţă mare. Acum, în 4 aprilie, vor sărbători catolicii, evanghelicii, reformaţii, iar la începutul lui mai vor sărbători creştinii ortodocşi. Eu îmi doresc tare mult să gestionăm pandemia în aşa fel încât lumea să poată să meargă şi la biserică, să se întâlnească – sigur, în cerc mai restrâns – dar să se poată întâlni cu familia, fără să avem petreceri cu multe persoane, mai degrabă în cadru familial, dar cred că aceste lucruri sunt posibile. Am spus acest lucru foarte clar de la început, nu îmi doresc să îngrădim accesul la biserică! Sunt Sfintele Sărbători de Paşti, oamenii vor să meargă la biserică şi trebuie să găsim soluţii ca să meargă la biserică – asta este una”, a susținut şeful statului.