Cum vor fi sancționați angajații federali din SUA care declară în mod fals că sunt vaccinați

Spitalele din SUA se pregătesc pentru campania de vaccinare anti-COVID-19 Sursa: Medifax Foto/AP

Angajații federali care trebuie să-și certifice statutul de vaccinare, conform unei noi politici instituite de președintele Joe Biden, se vor confrunta cu măsuri disciplinare și cu urmărirea penală dacă mint, relatează AP.

Administrația Biden a dezvăluit vineri formularul de atestare pe care angajații vor trebui să îl completeze, confirmând dacă au fost vaccinați complet împotriva virusului, adăugând măsuri legale.

Angajații federali vor fi obligați să recunoască faptul că a face o „declarație falsă conștientă și intenționată pe acest formular poate fi pedepsită cu amendă sau închisoare sau ambele”.

Associated Press a obținut o copie a formularului care a fost distribuit vineri conducerii agenției și punctelor de contact pentru implementarea protocolului de siguranță COVID.

Conform politicii lui Biden, cei care nu sunt vaccinați sau aleg să nu completeze formularul vor fi supuși unor cerințe obligatorii de îmbrăcăminte și distanțare socială și vor fi neeligibili pentru călătorii oficiale în majoritatea cazurilor.

Efortul face parte din presiunea Casei Albe de a face mai dificil pentru americanii eligibili să rămână nevaccinați împotriva coronavirusului.

Cu excepția celor care doresc să „obțină un serviciu public sau un beneficiu”, vizitatorii clădirilor de birouri federale, inclusiv Casa Albă, vor trebui să completeze formularul, conform politicii federale.