• 18.025.324 cetățeni români pot vota la alegerile locale și la cele europarlamentare.
  • Buletinele de vot introduse în urna greșită vor fi considerate valide.
  • AEP a tipărit 100 de milioane de buletine de vot pentru alegerile din 9 iunie.
  • 11.386 de români candidează pentru 3.186 de mandate de primar.
  • 494 de români candidează pentru 33 de mandate în Parlamentul European.
  • Numărarea voturilor va fi filmată cu tabletele din secțiile de votare.
  • AEP: La acest scrutin s-au înscris 207.389 de candidați pentru alegerile locale.
  • Pentru europarlamentare, cetățenii au de ales între 16 partide și alianțe sau candidați independenți.


Peste 200.000 de candidați s-au înscris la alegerile de astăzi, aproape 3.200 vor să fie primari și 494 vor să prindă unul dintre cele 33 de locuri la europarlamentare. Secțiile de votare sunt deschise până la ora 22, ora locală, cu posibilitatea prelungirii programului până la ora 23.59.

Cum votezi la alegerile europarlamentare și locale

Pentru alegerile locale, poți vota doar în circumscripția căreia îi ești arondat. Dacă ești din București, nu poți vota în alt sector nici pentru primarul general, nici pentru consiliu, nici pentru europarlamentare. La fel pentru cei din provincie. Chiar dacă sunt în același județ, nu pot vota nici pentru consiliul județean în altă localitate. Pentru alegerile europarlamentare poți vota în altă secție, dar nu în localitatea de domiciliu. Dacă nu știi la ce secție ești arondat, poți intra pe site-ul registrulelectoral.ro ca să afli. Intri în secția de votare, îți este scanată cartea de identitate pe tabletă, care emite o alertă dacă ai votat în altă parte.

Dacă este o eroare de sistem, președintele secției de votare poate verifica contactând președintele secției la care apare votul tău exprimat. Semnezi lista electorală și primești cinci buletine de vot, patru pentru alegerile locale și unul pentru europarlamentare.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Nu ai voie sa fotografiezi sau să filmezi buletinul de vot și nici în secția de votare. După vot, introduci buletinul în urna căreia îi corespunde. Dacă le încurci nu este nicio problemă, când sunt deschise urnele, buletinele sunt redistribuite pe categorii.

Citește și