• Președintele Emmanuel Macron încearcă să aplaneze conflitul cu țările musulmane
  • Franța dorește să numească un reprezentant special care să explice perceșpția lui Emmanuel Macron asupra islamului și a libertății de exprimare

Franța doreșete să numească un reprezentat special care să explice care este percepția lui Emmanuel Macron asupra secularismului și libertății de exprimare. Strategia are scopul de a aplana reacția anti-franceză care crește în unele țări musulmane, au spus oficialii, potrivit The Guardian.

Reacțiile de ură la adresa Franței din partea lumii islamice au potențialul de aprofunda conflictul deja aprins dintre Macron și Turcia, privind Libia și problema explorării petrolului în estul Mediteranei.

Macron vrea pace cu țările islamice

Președintele Macron a susținut, până acum, mai multe interviuri în care a încercat să își justifice argumentele. A acceptat chiar și un interviu pentru Al Jazeera Arabic, însă nu a reușit să obțină sprijin decât din partea ministrului de externe al Emiratelor Arabe Unite, Anwar Gargash.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Președintele francez a vorbit, de asemenea, la telefon cu liderul palestinian, Mahmoud Abbas, pentru a-i expune teoriile sale cu privire la terorism și extremism.

Până în prezent, mai mulți lideri arabi au condamnat uciderea profesorului de franceză Samuel Paty, dar și atentatele de la Nisa și Viena, în urma cărora mai multe persoane și-au pierdut viața.

A existat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la faptul că unele agenții de presă din Turcia și Qatar au transmis articole de opinie susținând că drepturile musulmanilor din Franța au fost suprimate.

Reversul medaliei

O caricatură a lui Emmanuel Macron a fost publicată în presa din Iran. În același timp, în Bangladesh 50.000 de oameni au ieșit să manifesteze împotriva lui Macron. De asemenea, a fost lansat și un apel la boicototarea achiziționării produselor care provin din Franța, îndem încurajat chiar de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

Ministerul saudit de externe a declarat că „respinge orice încercare de a lega islamul de terorism și condamnă caricaturile ofensive ale profetului”.

Guvernul său a solicitat, de asemenea, „libertatea intelectuală și culturală să fie un far al respectului, toleranței și păcii care respinge practicile și actele care generează ură, violență și extremism și sunt contrare valorilor coexistenței”.

Fostul prim-ministru malaysian Mahathir Mohamad a scris pe Twitter că „musulmanii au dreptul să fie supărați și să omoare milioane de francezi pentru masacrele din trecut. În general, musulmanii nu au aplicat legea „ochi pentru ochi”. Musulmanii nu. Francezii nu ar trebui. În schimb, francezii ar trebui să-și învețe poporul să respecte sentimentele altora.

Și a condamnat atitudinea președintelui francez care a fost „foarte primitivă”.