- Curtea Penală Internațională condamnă sancțiunile impuse de Trump.
- Trump a sancționat Curtea Penală Internațională, ca răspuns la investigațiile asupra Israelului și SUA.
- CPI a emis un mandat de arestare CPI împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, acuzat de presupuse crime de război în Gaza.
- Decizia administrației Trump a fost aspru criticată de organizațiile pentru drepturile omului.
Curtea Penală Internațională a îndemnat vineri statele membre să se opună sancțiunilor impuse de fostul președinte american Donald Trump. CPI consideră că sancțiune acestea reprezintă o încercare de a submina independența și imparțialitatea justiției internaționale.
Advertisment
Casa Albă a emis joi un ordin executiv ca reacție la ceea ce a descris drept „acțiuni nelegitime și nefondate” împotriva SUA și a aliatului său, Israel. Ordinul a fost adoptat în urma mandatului de arestare emis de CPI împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, acuzat de presupuse crime de război în Gaza.
„Solicităm sprijinul celor 125 de state părți, al societății civile și al tuturor națiunilor care apără dreptatea și drepturile fundamentale ale omului”, a transmis instituția într-un comunicat.
Recomandări
Ordinul executiv prevede sancțiuni severe împotriva celor implicați în anchetele CPI, inclusiv blocarea activelor și interdicția de intrare în SUA pentru oficialii și angajații Curții, precum și pentru membrii familiilor acestora. Identificarea persoanelor și organizațiilor vizate va fi realizată de Departamentele Trezoreriei și de Stat, scrie AP.
Decizia administrației Trump a fost aspru criticată de organizațiile pentru drepturile omului. „Sancționarea oficialilor CPI oferă un avantaj celor care comit atrocități în masă. Sancțiunile ar trebui aplicate celor care încalcă drepturile omului, nu celor care îi trag la răspundere”, a declarat Liz Evenson, director pentru justiție internațională la Human Rights Watch. Aceasta a comparat măsura cu acțiunile Rusiei împotriva CPI, menite să obstrucționeze anchetele Curții.
De luni de zile, oficialii CPI se pregăteau pentru posibile sancțiuni. Potrivit unor surse anonime citate de Associated Press, instanța a acordat personalului avansuri salariale de trei luni, iar cel puțin doi membri de rang înalt au demisionat pentru a evita consecințele impuse de SUA.
Olanda, țara gazdă a tribunalului, a criticat ordinul lui Trump. „Țările de Jos regretă această decizie, deoarece activitatea CPI este esențială pentru combaterea impunității”, a declarat ministrul de externe Caspar Veldkamp. Guvernul olandez a încercat, de asemenea, să sprijine Curtea în fața sancțiunilor.
Citește și
- Trimisul lui Trump pentru Ucraina va merge la Kiev în februarie. Kellogg: Trump e gata să dubleze sancțiunile pentru Rusia
- Elton John își surprinde fanii cu un anunț special. Artistul lansează pe 4 aprilie albumul „Who Believes In Angels?”
- „A Complete Unknown”, povestea debutului şi ascensiunii lui Bob Dylan, are premiera în România astăzi
Partenerii noștri