• Au murit 7 persoane în urma cutremurului din Croația.
  • 20 de persoane au fost rănite, două sunt căutate în dărâmături
  • Seismul a avut loc în apropiere de Zagreb, dar s-a simțit chiar și în Slovenia, Ungaria și Italia
  • Jumătate din orașul Petrinja a fost afectat, spune primarul de acolo
  • Martorii povestesc prin ce au trecut: „Totul s-a prăbușit”

UPDATE 20.12 Cel puţin şapte morţi şi zeci de răniţi în urma cutremurului produs în Croaţia

Cel puţin şapte persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite în urma cutremurului de 6,2 grade produs marţi în centrul Croaţiei, anunţă surse din cadrul serviciilor de intervenţie citate de presa locală.

Cutremurul a avut loc la aproximativ 45 de kilometri sud-est de oraşul Zagreb, afectând puternic orăşelele Petrinja şi Sisak.

Bilanţul preliminar este de şapte morţi, inclusiv o fată de 13 ani, conform autorităţilor croate, citate de site-ului 24Sata.hr.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Alte cel puţin 26 de persoane sunt spitalizate, două fiind în stare gravă.

Centrul orăşelului Petrinja a fost grav afectat, numeroase clădiri prăbuşindu-se. De asemenea, este afectată localitatea Majske Poljane, potrivit cotidianului italian La Repubblica.

„Cea mai mare parte a centrului Croaţiei este zonă roşie, ceea ce înseamnă că majoritatea clădirilor nu sunt utilizabile. Nu trebuie să stea nimeni în frig în noaptea care urmează”, a declarat premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, citat de agenţia Associated Press. Armata croată a pregătit aproximativ 500 de locuri de cazare în barăci militare.

UPDATE 20.09 Croația primește sprijin: Macedonia trimite bani, Slovenia trimite corturi, Serbia oferă ajutor

Liderii sloveni au oferit marți ajutor Croației, care a fost lovită de un cutremur devastator, inclusiv corturi, paturi și încălzitoare pentru victime.

Premierul Janez Jansa a declarat pe Twitter că a vorbit cu omologul său croat Andrej Plenkovic imediat după cutremur și s-a oferit să ajute.

„Administrația noastră de protecție și salvare este în regim de așteptare și este în contact direct cu cei responsabili din Croația”, a scris Jansa.

UPDATE 18.40 Sunt 6 morți și zeci de răniți

Sunt 6 morți și zeci de răniți: Petrinja a fost distrusă, iar supraviețuitorii sunt căutați lângă Glina.

UPDATE 17.39 Un tânăr de 20 de ani a murit

Un tânăr de 20 de ani din Majske Poljane, din Glina, a murit. Casa s-a prăbușit asupra lui, a confirmat viceprimarul din Glina, Branka Bakšić Mitić . Tânărul a murit pe loc.

UPDATE 16.49 România este pregătită să acorde ajutor Croației

Statul român este pregătit să acorde sprijin autorităților din Croația.

Ajutorul oferit Croației se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul croat prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

UPDATE 16.34 Un copil a fost scos de sub dărâmături

UPDATE 16.20 Mesajul lui Dacian Cioloș

„Gândurile mele merg azi către oamenii din Croația care se confruntă cu două cutremure serioase în două zile. Suntem alături de voi și vă sprijinim în aceste vremuri dificile”, a scris Dacian Cioloș pe Twitter.

UPDATE 14.30. Un copil a murit

Primarul Darinko Dumbović a confirmat presei că un copil a fost ucis în cutremurul de la Petrinja.

E groaznic. Sunt morți, sunt răniți. Am văzut un copil murind în piață. Centrul Petrinja a fost distrus. Cei șapte ingineri ai noștri au rămas îngropați în această clădire, dar am reușit să-i scoatem. Acesta este un dezastru, trimiteți tot ajutorul pe care îl aveți”, a spus unul dintre inginerii care au mers să evalueze pagubele, citați de presa croată.

De asemenea, un tată și un copil au fost scoși dintr-o clădire rezidențială cu mai multe etaje și duși la spital cu o ambulanță. Deocamdată nu se știe ce leziuni au suferit, dar au fost luați cu o targă.

Cutremur în Croația. Orașul Petrinja, cel mai afectat

Un cutremur puternic a lovit Croația. Epicentrul seismului cu magnitudinea 6,3 a fost lângă Petrinja, dar a fost resimțit puternic în toată Croația.

Seismul a avut magnitudea de 6,3 și s-a produs la ora locala 11.20 (13.20 – ora României).

Cutremurul a avut epicentrul la 44 de kilometri de capitala Croației, Zagreb, dar s-a simțit chiar și în Slovenia, Ungaria și Italia.

Imediat după cutremur, oamenii din Zagreb au ieșit pe străzi.

„Literalmente, casele se legănau”, spune un martor.

Am reușit să scoatem un copil afară, era în mașină, totul s-a prăbușit, proprietarul este înăuntru, dar nu răspunde„, a mai spus un martor, pentru presa croată.

Jumătate din orașul Petrinja a fost demolat, spune primarul de acolo. Centrul orașului e pus la pământ, acoperișurile caselor s-au prăbușit. A fost distrusă și o grădiniță, dar presa locală spune că era goală.

E greu, am auzit că și grădinița s-a prăbușit, nu erau copii în grădiniță, nu știm dacă avem morți”, spune altă persoană care a simțit seismul.