• Speranțele de a găsi mult mai mulți supraviețuitori se diminuează, pe fondul vremii geroase la patru zile după dezastru.
  • Nou-născutul Yagiz a fost fotografiat înfășurat într-o pătură termică.
  • Acesta a fost transportat la o ambulanță pentru a primi tratament.

Un nou-născut și mama sa au fost salvați dintre dărâmături în Turcia, la aproximativ 90 de ore de la primul dintre cutremurele mortale de luni. Băiețelul în vârstă de 10 zile, pe nume Yagiz, a fost recuperat dintr-o structură ruinată din provincia sudică Hatay.

Imaginile au arătat cum copilul a fost scos cu grijă peste noapte – o priveliște descrisă de presa locală ca fiind miraculoasă. Speranțele de a găsi mult mai mulți supraviețuitori se diminuează, pe fondul vremii geroase la patru zile după dezastru.

Cu toate acestea, eforturile de căutare și salvare continuă atât în Turcia, cât și în Siria vecină – care a fost, de asemenea, lovită de cutremure. Nou-născutul Yagiz a fost fotografiat înfășurat într-o pătură termică, fiind transportat la o ambulanță pentru a primi tratament.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Mama sa a fost adusă pe o targă. Nu au fost disponibile imediat alte informații actualizate cu privire la starea de sănătate a celor doi. Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu – ale cărui echipe ar fi fost implicate în salvare – a scris pe Twitter despre salvare, spunând că aceasta a avut loc în orașul Samandag.

Imagini obținute de agenția de știri Reuters au arătat, de asemenea, un bărbat care era recuperat din ruine, deși nu se știa dacă acesta avea vreo legătură cu ceilalți doi. Peste 21.000 de persoane au murit – majoritatea în Turcia – după cutremurul inițial de luni dimineață, cu magnitudinea de 7,8 grade, și sutele de replici care au urmat.

Au existat, de asemenea, temeri legate de o catastrofă secundară, deoarece multe persoane au rămas fără adăpost și nu au adăpost, apă, combustibil și electricitate. Președintele turc Recap Tayyip Erdogan a descris-o drept „dezastrul secolului”.

Reprezentanții opoziției l-au acuzat pe dl Erdogan că nu s-a pregătit pentru cutremur și au pus sub semnul întrebării modul în care au fost cheltuite cele 88 de miliarde de lire obținute dintr-o taxă pentru cutremur”. Taxa – impusă pentru prima dată în urma cutremurului masiv din 1999, care a ucis peste 17.000 de persoane – ar fi trebuit să fie cheltuită pentru prevenirea dezastrelor și dezvoltarea serviciilor de urgență.

Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziție din Turcia, a declarat miercuri că, potrivit acestuia, guvernul dlui Erdogan nu s-a pregătit pentru un cutremur timp de 20 de ani”. În ciuda devastării, în ultimele zile au apărut povești de scăpări remarcabile sau de salvări eroice.

Mii de oameni s-au oferit să adopte o fetiță care s-a născut sub o clădire prăbușită în nord-vestul Siriei. Când a fost salvată, bebelușul Aya – care înseamnă miracol în arabă – era încă legată prin cordonul ombilical de mama sa, care a murit împreună cu alți membri ai familiei.