- Ucraina nu va ierta niciodată Rusia pentru un conflict ruşinos care a aruncat înapoi dezvoltarea Rusiei cu o jumătate de secol, a declarat jurnalistul şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov.
- Campania militară a Rusiei în Ucraina a ucis zeci de mii de oameni, a lăsat unele oraşe ucrainene pustii şi a declanşat cea mai mare confruntare a Moscovei cu Occidentul de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.
- Muratov, editorul-şef al Novaya Gazeta, una dintre ultimele instituţii media independente din Rusia, a declarat că Ucraina nu va accepta niciodată pacea sau anexarea vreunui teritoriu al său.
Ucraina nu va ierta niciodată Rusia pentru un conflict ruşinos care a aruncat înapoi dezvoltarea Rusiei cu o jumătate de secol, până în vremurile sovietice dinaintea lui Mihail Gorbaciov, a declarat pentru Reuters jurnalistul şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov.
Campania militară a Rusiei în Ucraina a ucis zeci de mii de oameni, a lăsat unele oraşe ucrainene pustii şi a declanşat cea mai mare confruntare a Moscovei cu Occidentul de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.
Muratov, editorul-şef al Novaya Gazeta, una dintre ultimele instituţii media independente din Rusia, a declarat că Ucraina nu va accepta niciodată pacea sau anexarea vreunui teritoriu al său.
„Ucraina nu va ierta niciodată Rusia”, a declarat Muratov, care a co-fondat Novaya Gazeta în 1993 cu bani proveniţi din Premiul Nobel pentru Pace acordat lui Gorbaciov, într-un interviu pentru agenţia Reuters.
Muratov a declarat că tehnologia modernă a adus ororile războiului în casele oamenilor, alături de devastatoarea bătălie pentru Mariupol, în sudul Ucrainei, şi de acuzaţiile de crime de război împotriva soldaţilor ruşi din Irpin şi Bucea.
Ruşine naţională
Războiul, a spus Muratov, este o „ruşine naţională uriaşă” care a şters nu doar o jumătate de secol de dezvoltare, ci a stins şi speranţa, dragostea şi încrederea în viitor în rândul ruşilor. Războiul a distrus reputaţia ţării lui Gorbaciov, a fizicianului rus şi militantului pentru drepturile omului Andrei Saharov şi a cosmonautului sovietic Iuri Gagarin, a spus Muratov.
„Am fost aruncaţi înapoi în dezvoltarea noastră cu cel puţin o jumătate de secol în epoca de dinainte de Gorbaciov”, a spus Muratov.
Rusia, a spus el, a uitat lecţiile trecutului, inclusiv necesitatea de a pune capăt războaielor.
„Nu mai avem credinţă. Rusia şi ruşii sunt antipatici. Iubirea era un lucru foarte important pentru a călători, pentru a învăţa, pentru a crede în Dumnezeul tău, pentru a citi cărţile pe care le iubeşti”.
Gorbaciov, lăudat în Occident ca fiind omul care a contribuit la căderea Zidului Berlinului şi la încheierea Războiului Rece fără vărsare de sânge, a murit la 30 august 2022. Muratov i-a fost prieten.
„Din păcate, a existat o pierdere a reputaţiei noastre la nivel global, o pierdere a încrederii”, a spus Muratov. „Pierderea reputaţiei este un lucru greu de recuperat”.
Despre referendumurile din regiunile separatiste
După ce Putin a susţinut un plan care a dus la anexarea oficială a zonelor controlate de Rusia în Ucraina, inclusiv părţi din regiunile Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie, Muratov a spus că mulţi ruşi nu au fost interesaţi.
„Dacă ieşi pe stradă şi întrebi: <Aveţi nevoie de Herson?>, oamenii se vor uita la tine de parcă ai fi un cretin”, a spus el. „Ei vor întreba: <Ce? De ce vorbiţi despre Herson? Eu am o ipotecă, nu Herson>”.
„Pentru geopoliticienii cu creierele inflamate, victoria este asociată cu anexarea unor teritorii străine”.
La jumătatea lunii septembrie, Curtea Supremă a Rusiei a revocat ultima licenţă media a Novaya Gazeta. Ziarul Novaya Gazeta nu mai este publicat pe hârtie în Rusia, deşi are o versiune online limitată şi are o revistă.
Muratov a declarat că nu are intenţia de a părăsi Rusia
„Avem 82 de persoane care stau aici şi, în mod natural, rămân cu ei. Şi vom lucra aici”, a declarat Muratov, referindu-se la angajaţii ziarului. „Vom lucra aici până când ţeava rece a pistolului ne va atinge frunţile noastre fierbinţi”.