• Românii sunt încă nesiguri în ceea ce privește vaccinarea cu serul de la AstraZeneca
  • Până în prezent, peste 380.000 de români s-au vaccinat cu prima doză de vaccin de la AstraZeneca
  • După apariția cazurilor de coagulare a sângelui la unii pacienți, mai mulți români se întreabă dacă să facă și rapelul
  • #RoVaccinare: „Vaccinul AstraZeneca este sigur si eficient

Românii sunt încă nesiguri în ceea ce privește vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, iar tot mai multe persoane vor să știe dacă pot refuza rapelul, după ce au făut prima doză și dacă pot face rapelul din alt vaccin.

Până în prezent, peste 380.000 de români s-au vaccinat cu prima doză de vaccin de la AstraZeneca, iar de câteva zile au început și administrarea rapelului.

Particularitatea serului de la AstraZeneca stă în faptul că cea de-a doua doză se administrează după 56 de zile de la prima inoculare. Cu toate acestea, după apariția cazurilor de coagulare a sângelui la unii pacienți, mai mulți români se întreabă dacă să facă și rapelul.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM

Răspunsul l-au primit din partea autorităților, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri, care a avut loc pe pagina oficială de Facebook a Campaniei Naționale de Vaccinare. Reprezentanții au menționat că nu se poate recomanda modificarea produsului.

„Vaccinul AstraZeneca este sigur si eficient, iar Agentia Europeana a Medicamentului recomandă continuarea campaniilor de vaccinare cu acest vaccine”, susțin specialiștii de la RoVaccinare.

Pentru tinerii care au fost vaccinați cu prima doză din AstraZeneca se va lua în calcul ca rapelul să se facă cu un vaccin pe bază ARNmesager, conform cu recomandărilor făcute recent de Comisia de Vaccinare din Germania?

#RoVaccinare: „Unele state europene au anunțat sistarea temporară a administrării vaccinului AstraZeneca la toate categoriile de persoane sau doar la persoanele sub 60 de ani. Germania, în mod special, a anunțat că persoanele sub 60 de ani ce au fost vaccinate cu o prima doză de vaccin împotriva COVID-19 AstraZeneca vor primi la rapel o doză dintr-un alt vaccin până când situația în legătură cu reacțiile adverse foarte rare raportate nu va fi clarificată de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Agenția Europeană a Medicamentului evaluează în continuare toate raportările reacțiilor adverse, cum o face în mod normal, și investighează evenimentele tromboembolice și de coagulare raportate post-vaccinare. Din datele prezentate de către EMA, vaccinul AstraZeneca nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice).

Totuși, nu a putut fi exclusă până acum legătura dintre vaccinare și apariția a două afecțiuni extrem de rare: coagulare intravasculară diseminată și tromboza de sinus venos cerebral, ambele afecțiuni fiind asociate cu scăderea numărului de trombocite.

Cu toate acestea, dată fiind frecvența foarte scăzută a evenimentelor suspecte încă neelucidate, EMA consideră că raportul risc / beneficiu al vaccinului AstraZeneca rămâne nemodificat si recomandă în continuare administrarea acestuia făra a impune restricții pentru anumite categorii de persoane.

România, alături de marea majoritate a statelor europene continuă vaccinarea cu vaccinul Oxford – AstraZeneca la toate categoriile de persoane, conform recomandărilor agenției de reglementare (EMA).

Până la disponibilitatea unor date noi legate de siguranța și eficacitatea schemelor combinate de vaccinare nu se poate lua o decizie care să permită populației să opteze, la cerere, pentru o schemă de imunizare ce nu a fost autorizată de către agențiile de reglementare.

⁉️START Q&A – live text! ✍️ Am început sesiunea de întrebări și răspunsuri în direct. Din acest moment și până la ora…Publicată de RO Vaccinare pe Luni, 5 aprilie 2021