• Eurodeputatul Dacian Cioloş afirmă că amânarea deciziei pe Schengen ar fi riscantă, pentru că Suedia va prelua preşedinţia Consiliului UE.
  • Eurodeputatul Reper precizează că preşedinţia cehă garantase României şi Bulgariei că va pune acest subiect pe agenda din decembrie.
  • Preşedintele Klaus Iohannis a avansat scenariul unei amânări cu o lună sau două a deciziei privind intrarea României în zona europeană de liberă circulaţie.

Eurodeputatul Dacian Cioloş afirmă că amânarea deciziei pe Schengen ar fi riscantă, pentru că Suedia va prelua preşedinţia Consiliului UE. „În Consiliu te duci cu un subiect pe agendă, când ştii că poţi să ai o decizie pozitivă”, declară la RFI Cioloş.

„În continuare, demersurile diplomatice, politice, trebuie să rămână foarte intense până în ultimul moment, pentru că iată, vedem deja şi spectrul amânării unei decizii din decembrie. Eu ştiu că preşedinţia cehă era foarte determinată să respecte dorinţa României de a avea acest subiect pe agendă, însă am mai spus-o şi în alte rânduri, în Consiliu te duci cu un subiect pe agendă, când ştii că poţi să ai o decizie pozitivă, altfel nu prea are sens să-l pui pe agendă, doar ca să demonstrezi că nu există susţinere pentru subiectul respectiv”, afirmă Dacian Cioloş.

Eurodeputatul Reper precizează că preşedinţia cehă garantase României şi Bulgariei că va pune acest subiect pe agenda din decembrie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

„Din punctul meu de vedere, e destul de riscant, pentru că din ianuarie încolo, preşedinţia Consiliului UE va fi asigurată de Suedia, unde ştim că există complicaţii politice. Guvernul suedez, care este unul minoritar şi care va funcţiona în calitate de preşedinte al Consiliului va trebui să ţină cont şi de poziţia Opoziţiei din Parlament şi aici cred că în continuare, PSD-ul care are un partid partener în Opoziţia din Suedia şi care s-a exprimat împotriva aderării României la Schengen ar trebui să-şi asume şi politic rezolvarea acestei probleme, înainte de începerea preşedinţiei suedeze, dacă vrem să avem un răspuns pozitiv nu acum în decembrie, ci peste o lună sau două, deci exact în perioada preşedinţiei suedeze”, încheie Cioloş.

Preşedintele Klaus Iohannis a avansat scenariul unei amânări cu o lună sau două a deciziei privind intrarea României în zona europeană de liberă circulaţie.