• Dacian Cioloș: În mod clar si cert, nu vom face niciun fel de aliață politică cu PSD!
  • Dacian Cioloș: Orice construim în România trebuie să construit pe o fundație de cinste și profesionalism
  • Dacian Cioloș, despre decizia lui Orban de a închide piețele: În locul premierului sau al ministrului Agriculturii aș fi anunțat care sunt alternativele pe care le oferă, cu riscuri reduse.
  • D. Cioloș: România ar trebui să aibă acces la aproape 80 de miliarde de euro, dintre care 30 de miliarde de euro granturi, ar trebui să fie folosiți în următorii trei ani

,,Ochii pe mine! ”, cu Vlad Craioveanu – invitat luni seara la Aleph News a fost Dacian Cioloș, co-președinte USR-PLUS.

Cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie, Vlad Craioveanu te invită să iei pulsul politicii în vremea pandemiei și să decriptezi cum vor arunca zarurile după alegeri.

Dacian Cioloș, invitatul emisiunii ,,Ochii pe mine!” a vorbit despre mize politice, despre alianțe pentru majoritate guvernamentală, dar și despre programul de guvernare al USR-PLUS.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Dacian Cioloș: ,,După 6 decembrie, în mod normal, nu vom mai avea alegeri timp de patru ani de zile”

Așadar, cum vede copreședintele USR-PLUS, România înaintea alegerilor și care este părerea lui despre așteptările românilor?

,,România, înainte de alegerile de pe 6 decembrie, este un pic debusolată, cu lipsă de perspectivă clară. Cred că sunt foarte mulți oameni în așteptare să vadă ce o să se întâmple.

Ce o să se întâmple cu viața lor, cu salariile lor, cu locul lor de muncă și, în primul rând, cu sănătatea lor. Multă lume vrea să vadă la ce să se aștepte în următorii ani. Ceea ce se va decide în următoarele zile este ceea ce se va întâmpla cu noi nu doar pe termen scurt, ci în următorii patru ani. După 6 decembrie, în mod normal, nu vom mai avea alergi timp de patru ani de zile.”

D. Cioloș, despre alianțe politice după alegeri

Dacian Cioloș îți spune că USR-PLUS nu va face niciun fel de alianță politică cu PSD. Totodată, invitatul lui Vlad Craioveanu îți devoalează și de ce în 2018 USR-PLUS nu a intrat la guvernare.

Dacian Cioloș: ,,PNL nu a vrut să ia la guvernare nici USR -PLUS, nici pe altcineva”

,,La sfârșitul lui 2018, când a început guvernarea monocoloră – pentru că PNL-ul a vrut să guverneze singur – nu a vrut să ia la guvernare nici USR-PLUS, nici pe altcineva. A vrut sa guverneze singur. USR  a susținut atunci, în Parlament, guvernul PNL, pe baza unor angajamente pe care atunci, guvernul l-a luat.”

Dacian Cioloș: ,,Oamenii s-au cam săturat să cam audă promisiuni”

,,Orice construim în România trebuie să construit pe o fundație de cinste și profesionalism, fără hoție. Pentru că 30 de ani, partidele vechi au tot vorbit despre programe de guvernare. Cei care au intrat în USR și PLUS în ultimii 3-4 ani sunt oameni care până acum și-au văzut de meseriile lor.”

D. Cioloș: ,,Vrem să astupăm tot felul de găuri negre prin care se duc acum banii publici”

Dacian Cioloș îți spune că reducerea taxelor se numără printre obiectivele USR-PLUS. De aseamenea, eficientizarea administrației publice și folosirea fondurilor europene sunt pe lista de priorități a partidului.

,,Nu avem niciun obiectiv să creștem taxele și impozitele. Unul din obiectivele noastre este să reducem taxele pe echivalentul salariului minim, ca să facem atractiv și salariul minim cu care, în general, încep tinerii care intră în câmpul muncii sau cei care au stat deoparte până acum, nu au găsit un loc de muncă și ar vrea să intre în câmpul muncii și, sperăm noi ca prin proiecte de investiții în infrastructură, nu doar rutieră, de transport, dar și de sănătate și de educație, deci spitale, școli, să putem da de lucru la cât mai mulți oameni.

Și atunci, ca să fie atractiv, inclusiv la început, salariul minim, până când se formează niște oameni ca să poată să aibă o calificare și un salariu mai mare, să fie atractiv și acel salariu. O colectare mai bună a TVA-ului, o reducere a risipei de fonduri publice.

Vrem să astupăm tot felul de găuri negre prin care se duc acum banii publici, o eficientizare a administrației publice, deci, prin toate lucrurile astea, credem noi că putem face niște economii la buget și să nu fie nevoie să creștem taxele și impozitele, mai ales dacă vom fi pregătiți să folosim fondurile europene care ar trebui să fie disponibilizate de prin primăvara anului viitor, pentru următorii șapte ani. România ar trebui să aibă acces la aprope 80 de miliarde de euro, dintre care 30 de miliarde de euro granturi, ar trebui să fie folosiți în următorii trei ani.”

D. Cioloș: ,,De ce poți să ții deschis un hipermarket unde există niște reguli care se respectă și nu pot fi ținute deschise anumite piețe?

Ce crede Dacian Cioloș despre decizia lui Ludovic Orban de a închide piețele, pe motiv de pandemie, restricții și prevenție? Cum ar fi procedat el într-o astfel de situație dacă ar fi fost în locul premierul Orban?

Dacian Cioloș: Chiar dacă înțeleg că trebuie luate niște măsuri pentru a reduce riscul de răspândire a virusului, măsurile respective trebuie luate proporțional cu riscurile unor activități comerciale, inclusiv în piețe.

Și-am sugerat  atunci ca înainte de a fi anunțat închiderea piețelor pur și simplu, eu, în locul premierului sau al ministrului Agriculturii aș fi anunțat care sunt alternativele pe care le oferă, cu riscuri reduse: organizarea mult mai bună și mai clară a târgurilor de sfârșit de săptămână, în aer liber, menținerea deschisă a unor piețe chiar dacă sunt spații închise, în anumite condiții, cu distanțare, reducerea numărului de mese ocupate, de exemplu se putea face, controlul fluxului de intrări și de ieșiri de clienți, exact cum se face în hipermarket.

De ce poți să ții deschis un hipermarket unde există niște reguli care se respectă și nu pot fi ținute deschise anumite piețe, unde, la fel, pot să se respecte niște condiții. Și în general, nu doar pentru piețe. Eu pot să înțeleg că trebuie luate niște măsuri în astfel de situații, e firesc, și noi am spus că susținem toate măsurile explicate, argumentate. Dar când iei astfel de măsuri mie mi se pare important să te gândești la ce impact are măsura respectivă asupra oamenilor cărora li se interzic anumite activități.”

D.Cioloș, despre perioada când a fost premier: ,,A fost o perioadă de firesc și de normalitate”

Dacian Cioloș vorbește și despre perioada 2015, când – după tragedia de la Colectiv – fost numit prim-ministru în prima guvernare tehnocrată a României. Copreședintele USR-PLUS îți spune cum au stat lucrurile atunci și dacă și-a respectat toate promisiunile făcute la acea vreme.

Dacian Cioloș: Păi dacă ne uităm la ce promisiuni am făcut când s-a instalat Guvernul, eu cred că am făcut mai mult decât promisiunile pe care ni le-am luat pentru că la un an de zile, un mandat de un an zile, ultimul an de mandat al Parlamentului atunci, an electoral, fără susținere în Parlament nu prea aveai ce promisiuni să îți asumi. Promisiunea pe care eu am făcut-o atunci a fost să conduc un Guvern independent, care să nu joace politic și de asta nu m-am înscris în niciun partid nici eu și niciunul dintre miniștri în funcție.

Am promis că vom organiza alegeri obiective și am organizat alegeri obiective, dacă țineți minte atunci s-a introdus pentru prima dată sistemul acela de urmărire a votului prin tableta respectivă care scana buletinul ca să evităm votul multiplu… Am crescut numărul de secții de vot în diaspora și diaspora a votat masiv atunci, la alegerile parlamentare, mai ales… Deci am organizat alegerile și cele Locale și cele Parlamentare așa cum am promis. 

Am spus că va fi o guvernare îndreptată spre oameni și cu oamenii și asta am făcut, dacă țineți minte Gov IT Hub-ul  prin care am adus câteva sute de IT-iști care au venit și au făcut mare parte din ei muncă voluntară să ajute la elaborarea unor aplicații care să simplifice activitatea administrației publice… Am pus în practică experiențe ale unor organizații nonguvernamentale și în domeniul sănătății și în domeniul educației și în domeniul social, proiecte reușite  pe care le-am preluat atunci la stat, am redus birocrația atât cât s-a putut… Sunt câteva lucruri care au fost făcute și mai ales ce mi-au spus oamenii, cel puțin, că a fost o perioadă de firesc și de normalitate în care nu trebuiau să stea toată ziua cu ochii pe televizor să vadă ce mai furat câte un ministru și ce șmecherie a mai făcut, și-a văzut fiecare de treabă și de viața lor”, conchide Dacian Cioloș.