• „Președintele a încercat să ne convingă să continuăm cu premierul Cîțu. Dan Barna i-a explicat președintelui că nu putem continua cu premierul”.
  • „Nu vedem motive să discutăm de schimbarea ministerelor. Refacerea coaliției trebuie să înceapă de la ce vrem să facem”.
  • „Noi vom avea candidat la Președinția României. Nu e normal să ții prizonieră o țară întreagă, să dai peste cap Guvernul pentru că ai alegeri în partid. Premierul Cîțu a angajat bani publici ca să-și cumpere primarii. Liderii din PNL sunt foarte îngrijorați de ce se întâmplă în partidul lor.”
  • „Noi nu am intrat în coaliție ca să mergem la altar cu PNL. Un alt premier trebuie să garanteze punerea în aplicare a programului de guvernare.”
  • „Noi nu am fost votați ca să ascultăm orbește de Florin Cîțu. Cîțu nu poate să arunce în aer Guvernul când vrea el și să facă ce vrea cu banii publici. Pentru USR PLUS nu există decât formula cu PNL și UDMR. Probabil că pentru PNL există și formula cu PSD, dar să ne-o spună măcar.”
  • „Președintele USR PLUS nu trebuie să fie automat și candidatul la Președinție. În 2023 trebuie să vedem ce candidat avem pentru a câștiga alegerile prezidențiale.”

„Nu mai există ședințe de coaliție. Cu acest prim ministru, nu mai poate fi o coaliție cu USR PLUS. Noi nu cu președintele Iohannis am avut probleme, ci cu premierul Cîțu. Premierul Cîțu a aruncat în aer coaliția. Noi am făcut coaliția cu PNL și UDMR. Premierul era autoritar și făcea ce vrea, indiferent de coaliție. (…) Au mai fost momente tensionate în coaliție. Mă întreb dacă nu voia să ne împingă afară din Guvern cu orice preț. Deocamdată nu știm ce-și dorește PNL. Pe lângă Cîțu mai există și domnul Orban și alți lideri. Suntem gata să revenim la guvernare dar cu un alt premier. (…) Noi putem continua coaliția, dar cu un alt premier. Noi am intrat în coaliție ca să facem reforme. Noi nu am intrat în coaliție ca să mergem la altar cu PNL. Un alt premier trebuie să garanteze punerea în aplicare a programului de guvernare. (…) Trebuie să vedem ce nume de premier ne propune PNL. Premierul are un comportament iresponsabil. Cîțu se simte singur stăpân pe moșie și face ce vrea el. Noi vrem să nu așteptăm 2024 ca să facem reforme. Oamenii așteaptă reforme de ani de zile. USR PLUS vrea să facă reforme până în 2024. (…) Noi nu intrăm la guvernare doar ca să fim „Yesmenii” PNL”. (…) Pentru USR PLUS nu există decât formula cu PNL și UDMR. Probabil că pentru PNL există și formula cu PSD, dar să ne-o spună măcar. Noi nu am fost votați ca să ascultăm orbește de Florin Cîțu. Cîțu nu poate să arunce în aer Guvernul când vrea el și să facă ce vrea cu banii publici”, a declarat co-președintele USR PLUS, Dacian Cioloș, în emisiunea OFF/On The Record, pe Aleph News.

Dacian Cioloș a spus că nu crede că la Palatul Cotroceni a avut loc o mediere făcută de președintele Klaus Iohannis iar șeful statului a încercat să convingă USR PLUS să continue coaliția cu premierul Cîțu: „Dan Barna i-a explicat președintelui că nu putem continua cu premierul. (…) Nu știu dacă președintele Iohannis este pion central. Principala noastră problemă nu este cu președintele, ci cu premierul în coaliție. ”

Liderul USR PLUS a declarat la Aleph News că partidul său nu este dispus să renegocieze ministerele, în cazul în care USR PLUS se întoarce în coaliția de guvernare: „Nu văd de ce să renegociem posturile că așa vrea nu știu cine din PNL. O discuție de refacere a coaliției nu poate începe de la ministere, refacerea coaliției trebuie să înceapă de la ce vrem să facem. Dacă nu arunca Cîțu în aer Guvernul, urma să discutăm propunerile concrete pe reforma pensiilor speciale. Reformele trebuie asumate printr-un calendar clar. Dacă revenim, în 1 lună trebuie găsită o formulă pentru SIIJ, trebuie să venim cu propuneri concrete pe pensiile speciale și depolitizarea administrației publice. Nu vedem motive să discutăm de schimbarea ministerelor.”

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dacian Cioloș i-a reproșat lui Florin Cîțu reformele promise și neîmplinite:

„Am avut discuții cu premierul Cîțu legate de depolitizarea administrației publice. Trebuie profesionalizată administrația publică. (…) Șefii de deconcentrate trebuie să nu mai fie la mila politică. Din luna mai, s-a tot amânat depolitizarea administrației publice. Și reforma pensiilor speciale, la fel, s-a tot amânat. ”

Co-președintele USR PLUS susține că indiferent de strategiile politice partidul său va avea candidat la Președinția României, care va fi stabilit din 2023:

„Ce vrea PNL este problema lor. Noi vom avea candidat la Președinția României. Nu e normal să ții prizonieră o țară întreagă, să dai peste cap Guvernul pentru că ai alegeri în partid. Premierul Cîțu a angajat bani publici ca să-și cumpere primarii. Liderii din PNL sunt foarte îngrijorați de ce se întâmplă în partidul lor (…)„Candidez ca să depășim momentul „Noi, USR” și „Noi, PLUS”. După aceste alegeri vom avea structuri unice de conducere. (…) USR PLUS trebuie să fie un partid unit, nu un partid uniform. Președintele USR PLUS nu trebuie să fie automat și candidatul la Președinție. În 2023 trebuie să vedem ce candidat avem  pentru a câștiga alegerile prezidențiale. Obiectivul nostru în 2024, cu 4 rânduri de alegeri, trebuie să fie acela de a câștiga alegerile. Figura candidatului nostru va influența și celelalte alegeri. Până la Președinție, trebuie să demonstrăm că putem face niște reforme, dacă ne întoarcem la guvernare. ”

Dacian Cioloș a anunțat la Aleph News că partidul său nu va renunța sub nicio formă la moțiunea de cenzură depusă în Parlament: „PNL și PSD blochează moțiunea de cenzură în Parlament. Sistemul acesta trebuie schimbat. Noi am fost votați să schimbăm sistemul, nu să ne adaptăm la sistem. Noi nu am fost votați ca să-l mulțumim pe Florin Cîțu. Electoratul va trage concluziile în 2024. (…) N-avem de ce să renunțăm la moțiunea de cenzură. Tertipurile parlamentarilor sunt împotriva democrației. (…) Nu înțeleg de ce le este teamă celor de la PSD de vot. PSD acum îl susține pe domnul Cîțu, dansează același tango. PSD una spune dar alta face. (…) Când se schimbă structura politică a Guvernului, ai un vot pe Guvern. Parlamentul nu are cum să voteze 1,2 sau 3 miniștri. Lucrurile sunt clare dar nu vrea să le înțeleagă premierul Cîțu. (…) Liberalii ne-au spus că totul depinde de rezultatele de la Congresul PNL. Când schimbi un ministru de la o oră la alta, asta numai predictibilitate nu este. Premierul Cîțu are un comportament de copil răzgâiat. Lucian Isar și Alina Gorghiu sunt problema premierului”

În privința problemelor din trecutul lui Florin Cîțu, Cioloș spune că PNL trebuie să-și asume problemele de etică și morală ale propunerii lor de premier: „Florin Cîțu are o problemă de etică și morală. Ar fi fost de mai mult bun simț ca Florin Cîțu să fi spus de problemele acestea înainte. PNL trebuie să-și asume problema de etică și de morală a lui Florin Cîțu pentru că PNL l-a pus premier.”