Dan Barna, despre Ordinul Ministerului Sănătății: „Este unul firesc, tehnic și necesar. Cel anterior avea indicatori foarte vagi”

Un fost ospătar ar putea deveni șef la ANAF. Dan Barna își asumă propunerea USR: „Și eu am vândut cablu“ Mediafax Foto
  • Dan Barna: Ordinul Ministerului Sănătății, unul firesc, tehnic și necesar
  • Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților
  • Documentul introduce un punctaj pe baza unei grile

Ordinul de ministru al Sănătății, semnat de Andreea Moldovan, care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, este un ordin firesc, tehnic și necesar, spune vicepremierul Dan Barna.

„Este un ordin firesc, pentru că reglementarea anterioară, ordinul anterior, avea câțiva indicatori foarte vagi – calitatea îngrijirilor medicale, reziliența pacienților, criterii total aleatorii care a făcut posibilă situația de la Timișoara. (…) Modificările stabilesc indicatori foarte clari. Acest ordin a fost publicat azi (marți – n.r.), probabil va fi detaliat mâine (miercuri – n.r.). Prin acest ordin va fi foarte simplu, pe criterii obiective, cantitative, să-ți dai seama dacă o localitate sau alta e în risc de a se lua o măsură de restricție sau alta. E un ordin tehnic, necesar”, spune la TVR Dan Barna.

Reacția vicepremierului Dan Barna, lider al USR, vine după ce Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Ordinul, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, a fost publicat marți în Monitorul Oficial.

Documentul introduce un punctaj pe baza unei grile.

Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori pot intra în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte.

Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu, respectiv rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.