• Danemarca a decis omorârea întregii populații de nurci, de 17 milioane
  • Decizia a fost luată după ce o mutație a coronavirusului găsită la animale s-a transmis la oameni
  • Descoperirile specialiștilor arată că tulpina virusului la oameni și nurci prezintă sensibilitate scăzută la anticorpi, ceea ce ar putea afecta eficacitatea viitoarelor vaccinuri

Danemarca va ucide întreaga populație de nurci, de 17 milioane, din cauza unei mutații a virusului descoperite, relatează Reuters.

Prim-ministrul Mette Frederiksen a declarat într-o conferință că „Avem o datorie față de propria noastră populație, iar acum, cu descoperirea acestei mutații, avem o datorie față de întreaga lume. Mutația virusului la nurci ar putea amenința eficacitatea unui vaccin în viitor și de asemenea, s-ar putea răspândi din Danemarca spre celelalte țări.”

Focarele la fermele de nurci au persistat în Danemarca – cel mai mare producător mondial de blănuri de nurcă, în ciuda eforturilor repetate de sacrificare a animalelor infectate din iunie. Poliția, armata și garda națională vor fi dislocate pentru a accelera procesul de sacrificare, a spus Frederiksen.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Conform autorităților, restricțiile vor fi intensificate și vor fi puse în aplicare pentru a ține virusul sub control în unele zone care găzduiesc multe ferme de nurci.

 „Cel mai rău scenariu este o nouă pandemie, care să înceapă din Danemarca” a spus Kare Molbak, directorul Institutului „Serum”.

Autoritățile au înregistrat cinci cazuri ale noii tulpini la fermele de nurci și 12 cazuri la oameni.