• Danemarca lansează un pașaport digital anti Covid
  • Suedia vrea un rezultat negativ al testului pentru străini

Danemarca te primește doar cu pașaport prin care să arăți că ești vaccinat, iar Suedia îți va cere un rezultat negativ al testului pentru a intra în țară.

Cum arată pașaportul digital anti Covid impus în Danemarca

Autoritățile daneze au anunțat încă de acum o lună că pregătesc un pașaport digital anti Covid pentru persoanele vaccinate. Această inițiativă a declanșat însă proteste în rândul unor partide, deoarece consideră că ar putea provoca o divizare socială și o revoltă a grupurilor de cetățeni care nu au primit vaccinul.

Danezii își vor putea consulta datele lor medicale personale cu privire la vaccinare de la sfârșitul lunii februarie pe platforma online destinată acestui scop. Orice persoană va putea avea acest pașaport salvat în telefonul mobil.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Morten Boedskov, ministrul danez de Finanţe. ”Este o comunitate de business care trebuie să poată călători şi de aceea sunt bucuros să vă anunţ un parteneriat între Guvern, comunitatea culturală şi comunitatea de afaceri pentru dezvoltarea unui paşaport digital coronavirus.Va dura trei-patru luni până când va fi pregătit din punct de vedere tehnologic, ca să putem începe o redeschidere graduală, calmă, a societăţii daneze.”

Ce face Suedia

Intrarea pe teritoriul Suediei este permisă cu pașaportul sau cartea de identiate în curs de valabilitate și este obligatoriu să ai un test PCR negativ făcut. Cetățenii români care doresc să rămână mai mult de trei luni pe teritoriul Suediei, trebuie să facă niște formalități necesare pentru înregistrare la agenția de Taxe Skateteverket.

Dacă li se aprobă cererea, vor primi un număr personal de înregistrare în registrul evidenței populației din Suedia. Instituțiile publice și private pot solicita cetățenilor străini să se legitimeze cu un pașaport valabil pentru a beneficia de diferite servicii, de exemplu domeniul bancar.

Ce se întâmplă în România

Coordontaorul campaniei de vaccinare anti-Covid din România, Valeriu Gheorghiță, ne spune că se va agrea un model unic de pașaport anti-Covid la nivelul UE și cu siguranță și România se va alinia acestor recomandări. Aceste pașapoarte le vom primi pe suport de hârtie și digital.

Valeriu Gheorghiță: ”Din punct de vedere tehnic acest lucru nu este complicat. Când se va agrea un model unic la nivelul țărilor UE cu siguranță că și România se va alinia acestor recomandări. Colegii care se ocupa de IT vor fi în măsură saăactualizeze acest tip de certificat digital dacă se va cere la nivel european.