- „Activismul sistemului judiciar s-a manifestat cu rezultate proaste în domeniul SIIJ”.
- „Nu poți să-ți alegi ca persoană cercetată anchetatorul. Aceasta este treaba Legiuitorului. El stabilește cine cercetează magistrații”.
- „Rezultatul este că timp de 4 ani nu a fost trimis niciun magistrat în judecată pentru fapte de corupție.
- „În 7 ani, cât am condus DNA, am avut aproximativ 60 de magistrați condamnați și acum, în 4 ani, n-am avut nici măcar 1 trimis în judecată pentru fapte de corupție”.
- „În afară de clasa politică, și magistrații, prin activismul lor, au abordat complet greșit problema SIIJ. Indiferent cum se numea, ei trebuiau să facă o structură eficientă și n-au făcut-o. Adică, dimpotrivă, a fost un eșec”.
„În principiu, activismul nu este un cuvânt și o stare care trebuie legată de magistratură. Activismul magistraților n-ar trebui să existe, dar este bine că își apără drepturile. Însă când activismul este principala trăsătură a sistemului judiciar sau singura vizibilă – nu este bine”, a afirmat fostul judecător CCR, Daniel Morar, în emisiunea OFF/ On The Record, pe Aleph News.
„Activismul sistemului judiciar s-a manifestat cu rezultate proaste în domeniul SIIJ. Adică lumea magistraturii s-a împărțit în două, o parte voia SIIJ, o parte voia DNA. Magistrații se pliază pe politic sau cum cred ei că este mai bine, pe cine cred ei că ar trebui să-i cerceteze. Iarăși o problemă. Nu poți să-ți alegi ca persoană cercetată anchetatorul. Aceasta este treaba Legiuitorului. El stabilește cine cercetează magistrații. Și, în afară de lupta politică, am avut o luptă timp de 4 ani între părți ale magistraturii – pro și contra SIIJ – și rezultatul este că timp de 4 ani nu a fost trimis niciun magistrat în judecată pentru fapte de corupție iar pentru alte fapte avem 4 sau 5 rechizitorii. Și asta în timp ce în acei ani în care am condus DNA, erau pe an aproximativ 10 magistrați trimiși în judecată și condamnați. Deci în 7 ani am avut aproximativ 60 de magistrați condamnați și în 4 ani n-am avut nici măcar 1 trimis în judecată pentru fapte de corupție. Se datorează și activismului magistraților, în afară de clasa politică, care a abordat complet greșit problema SIIJ. Indiferent cum se numește, ei trebuiau să facă o structură eficientă și n-au făcut-o. Adică, dimpotrivă, a fost un eșec”, a spus Daniel Morar, referindu-se la activismul magistraților și la eșecul SIIJ.