• Italia prognozează datoria sa să crească la un nou nivel record postbelic de 158,5% din PIB
  • Datoria publică imensă a Italiei este a doua cea mai mare din zona euro după cea a Greciei
  • Cifrele finale ale deficitului și datoriilor pentru anul trecut vor fi publicate în martie

Italia prognozează datoria sa să crească la un nou nivel record postbelic de 158,5% din producția internă brută (PIB) anul acesta, depășind obiectivul stabilit de 155,6% stabilit în septembrie, relatează The Guardian.

Noua estimare reflectă impactul unui pachet de stimulare în valoare de 32 de miliarde de euro anunțat săptămâna aceasta, care va determina deficitul bugetar 2021 la 8,8% din producția națională, în creștere față de obiectivul anterior de 7%.

Cheltuielile suplimentare vor fi folosite pentru a sprijini serviciul național de sănătate greu de finanțat, pentru a finanța subvenții și programe destinate întreprinderilor forțate să închidă din cauza restricțiilor. Amânarea termenelor de plată a impozitelor este altă metodă de stimulare. Guvernul își va actualiza obiectivele de datorie și deficit în aprilie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Datoria publică imensă a Italiei este a doua cea mai mare din zona euro după cea a Greciei. Cu toate acestea, în ciuda previziunilor mai mari pentru 2021, cifra datoriei pentru 2020 se așteaptă să fie mai mică decât cea estimată anterior.

Guvernul de la Roma se așteaptă acum ca raportul datorie-PIB din 2020 să fie de 156,5%, sub obiectivul oficial stabilit în septembrie de 158%, care anterior era cel mai înalt nivel de la Al Doilea Război Mondial. Deficitul din 2020 este estimat între 10,5% și 10,8% din producția națională. Cifrele finale ale deficitului și datoriilor pentru anul trecut vor fi publicate de biroul național de statistici IStat în martie.