• David Petraeus, fost general al armatei americane, şi director al CIA între 2011 şi 2012, a vorbit despre războiul din Ucraina şi la posibilele sale evoluţii.
  • Acesta a spus că o forţă condusă de Statele Unite ar putea interveni în Ucraina”.
  • El consideră că Rusia se află într-o situaţie dificilă deoarece Ucraina are acum pe teritoriul său o armată mai mare.

David Petraeus, fost general al armatei americane, comandant al Forţei Internaţionale de Asistenţă şi Securitate în Afganistan între 2010 şi 2011 şi director al CIA între 2011 şi 2012, a vorbit despre războiul din Ucraina şi la posibilele sale evoluţii într-un interviu acordat publicaţiei franceze L’Express.
Acesta a spus că o forţă condusă de Statele Unite ar putea interveni în Ucraina”.

Fostul director al CIA consideră că Rusia se află într-o situaţie dificilă deoarece Ucraina are acum pe teritoriul său o armată mai mare şi mai capabilă decât cea a Rusiei”. El nu crede că Putin poate inversa această situaţie.

Mobilizarea parţială a Rusiei a fost dezorganizată şi divizată. Ea nu va produce soldaţi de înlocuire ruşi bine pregătiţi şi bine echipaţi”, susţine Petraeus.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Într-un interviu anterior, generalul a explicat că, dacă Putin ar folosi arme nucleare în Ucraina, am răspunde prin conducerea unui efort NATO – un efort colectiv – care ar elimina fiecare forţă convenţională rusă pe care am putea-o identifica pe câmpul de luptă din Ucraina şi Crimeea, precum şi fiecare navă din Marea Neagră”.

Generalul a explicat pe larg care ar fi răspunsul NATO în cazul în care Rusia foloseşte arme nucleare

În primul rând, vreau să precizez că ceea ce descriu aici este doar o opţiune – una care presupun că se numără printre cele care ar fi luate în considerare dacă Putin ar lua decizia extrem de proastă de a folosi o armă nucleară tactică în Ucraina. O astfel de acţiune ar avea ca rezultat faptul că Putin şi Rusia s-ar afla într-o groapă şi mai adâncă decât înainte”, a spus generalul Petraeus pentru L’Express.

Există, fără îndoială, multe opţiuni: diplomatice, financiare, economice, juridice şi militare; identificate ca posibile răspunsuri. Ceea ce am menţionat este doar una dintre ele. Dar având în vedere că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al SUA, a declarat public – şi le-a spus omologilor săi ruşi – că răspunsul la utilizarea armelor nucleare ar fi catastrofal”, ne putem aştepta ca acesta să includă mai mult decât acţiuni diplomatice, financiare, economice şi juridice” a adăugat fostul director CIA.

Cred că linia roşie pentru NATO este direct legată de angajamentul de autoapărare colectivă din articolul 5, adică un atac împotriva unei ţări membre NATO. Acestea fiind spuse, cred că este posibil ca Rusia să întreprindă o acţiune în Ucraina care ar fi atât de şocantă şi atât de oribilă încât Statele Unite şi alte ţări ar putea reacţiona într-un fel sau altul, dar ca forţă multinaţională condusă de Statele Unite şi nu ca forţă NATO” a mai spus acesta. 

Însă generalul cu patru stele nu crede că războiul dintre Rusia şi Ucraina se va transforma într-un al treilea război mondial.

Nu, nu cred că este deloc în interesul lui Vladimir Putin să extindă războiul. Forţele sale sunt deja inferioare celor ale Ucrainei şi ultimul lucru de care are nevoie este un conflict mai amplu”, a încheiat David Petraeus.