David Saranga, ambasadorul Israelului în România,: „Ce știm sigur este că vom avea nevoie de încă un vaccin”

Ambasadorul David Saranga, la celebrarea a 73 de ani de la proclamarea independenței statului Israel, a vorbit la „ÎN SECURITATE”, despre crizele care ne marchează prezentul.

Israelul a revenit la normalitate, iar certificatul de vaccinare a făcut viața mai ușoară tuturor. David Saranga ne arată cum poate România să urmeze exemplul Israelului pentru a învinge pandemia și pentru a deschide economia.

Israelul este lider la inovare și digitalizare, iar ambasadorul Saranga a detaliat oportunitățile României din această colaborare.

Ambasadorul Israelului a explicat natura tensiunilor din Orientul Mijlociu și căile de soluționare a conflictelor.

Prezentăm principalele declarații ale ambasadorului David Saranga, joi seara, la „ÎN SECURITATE”, alături de Bogdan Nicolae, la Aleph News:

Israelul vaccinează doar cu Pfizer

David Saranga: „Erau niște site-uri. În fiecare dimineață, vorbesc acum despre mine, în fiecare dimineață, primul lucru pe care l-am făcut, a fost să intru pe Twitter și să văd ce a anunțat Ministerul Sănătății din Israel despre numărul de persoane care sunt bolnave, grav bolnave și așa mai departe. Și toate datele sunt acolo, toate datele sunt deschise și în fiecare zi, de două sau de trei ori pe zi, lumea a putut să vadă care sunt datele. Mai ales, Israelul fiind o țară digitalizată, campania noastră de vaccinare toată statistica pe care noi o avem o împărtășim cu Pfizerul. În Israel se face vaccinarea numai cu Pfizerul și faptul că Pfizer poate să ia datele, vorbesc numai statisticile, nu datele persoanelor fizice, acest lucru îl ajută foarte mult pe Pfizer să înțeleagă cât de eficientă este campania, iar aceste informații pot ajuta și pe alte țări.”

Israelul a atins obiectivul de vaccinare

David Saranga: „Israelul a atins obiectivul. Obiectivul nostru era să ajungem la imunitatea în masă. Și am ajuns la asta. Astăzi vorbim de 57 la sută din populație vaccinată. Acum, dacă adăugăm copii sub 16 ani care nu pot să fie vaccinați și dacă adăugăm persoane care au avut COVID, atunci vedem că ajungem la 80 – 85 la sută din populație care este imunizată.”

 „Vedem acum este că rata de transmitere a scăzut enorm. Nu vorbim doar despre persoane care nu se mai îmbolnăvesc, vorbim și de transmiterea care a scăzut. Și vă dau un exemplu: când am început această campanie, acum trei luni, am avut în fiecare zi în jur de 9.000, 10.000 de persoane care erau infectate. Astăzi vorbim despre 100 de persoane pe zi.”

Israelul a revenit la normalitate

David Saranga: „Normalitatea în primul rând este să avem o viață normală. Asta înseamnă să mergem la serviciu, să deschidem școlile, restaurantele, să avem evenimente culturale, un meci de fotbal și așa mai departe. Asta este normalitatea și asta se întâmplă astăzi în Israel. Când m-am întors acum o săptămână din Israel, n-am putut să cred că Israelul a devenit din nou o țară normală. Am reușit să ne întoarcem la normalitate.”  

Din 23 mai, Israelul deschide granița pentru turiști

David Saranga: „Normalitatea înseamnă și deschiderea granițelor și atunci când vorbim despre deschiderea granițelor vorbim și despre turiștii care intră în Israel și despre israelienii care vor să plece în străinătate, și lucru bun este că alatăieri guvernul israelian a anunțat că începând cu 23 mai vom deschide granițele noastre pentru a primi turiști din străinătate, inclusiv din România. ”  

David Saranga: „Orice persoană care este vaccinată sau a avut COVID va putea să intre în Israel. Acum sunt trei teste pentru un turist care vrea să intre în Israel. Primul  este un test PCR înainte de plecare, celălalt este încă un test PCR când ajungi în Israel, care se face pe loc, în aeroport, și e gratis, și al treilea este un test serologic care se face pe loc pentru a vdedea că persoana respectivă are anticorpi.”

Israelul a cerut semnarea unui acord cu România pentru recunoașterea certificatului de vaccinare

David Saranga: „Lucrurile pot fi un pic mai simple. Dacă guvernul român va semna un acord cu Israelul, noi am cerut și așteptăm răspunsul din partea română, dacă Israelul va avea un acord de recunoaștere reciprocă a certificatului de vaccinare, atunci fiecare persoană care va prezenta certificatul respectiv nu va trebui să aibă testul serologic.”  

Certificatul de vaccinare a dus la revenirea la normalitate

David Saranga: „Cum vă spuneam, m-am întors din Israel acum o săptămână și funcționează. Orice persoană care vrea să intre într-un restaurant, sau o sală de forță, trebuie să prezinte acest pașaport verde, care este o aplicație și fiecare persoană care este vaccinată are acest pașaport și atunci viața a devenit mult mai ușoară. Acum două săptămâni s-au deschis și teatrele în Israel, s-au deschis și cluburile, avem meciuri de fotbal, viața s-a întors la normalitate, datorită acestui pașaport verde.”

Copiii nu pot intra în restaurant

David Saranga: „Asta este o problemă: dacă mergeți cu un copil la un restaurant, trebuie să stați afară, trebuie să stați în aer liber. Copiii care nu sunt vaccinați nu au acces la această aplicație. Nimeni nu vrea acest lucru, dar asta este realitatea care există. Și din acest motiv și mai ales când vorbim despre Israel, o țară caldă, cu o vreme foarte bună, 9 din 12 luni putem să stăm afară, în aer liber, așa că nu este o problemă.”

După ce am terminat cu pandemia, ne ocupăm de economie

David Saranga: „De ce guvernul israelian a decis să deschidem granițele și să primim turiști? Fiindcă după ce am terminat cu pandemia, acum trebuie să ne ocupăm de economie. Sectorul hotelier în Israel și cel de turism sunt sectoare importante. Din acest motiv, dacă nu deschidem granițele, dacă nu avem turiști care vin din străinătate, atunci multe sectoare vor rămâne cu această pagubă.”

Turiștii israelieni, cei mai mulți după nemți

David Saranga: „60 de zboruri în fiecare săptămână am avut între Israel și România în anul 2019. 234.000 de israelieni, de turiști din Israel au venit în România, al doilea grup după nemți și din ce știu eu și din ce vorbesc cu lumea în Israel, lumea așteaptă să vină în România.”

Este nevoie de a treia doză de vaccin

David Saranga: „Certificatul este pentru prima și a doua doză. Este o întrebare la care nu știm răspunsul fiindcă nici noi, cu studiile pe care le facem, încă nu știm cât timp după rapel trebuie să facem încă un vaccin. Știm că trebuie, dar nu știm dacă vorbim despre șase luni, sau vorbim despre o perioadă mai lungă.”  

David Saranga:„Când a început pandemia, fiecare țară a văzut că nu e pregătită, dar acum când știm cum s-au desfășurat lucrurile nu vrem să ajungem la această situație încă o dată. Ce știm sigur este că vom avea nevoie de încă un vaccin. Când, în ce mod, nu știm și din acest motiv vrem să fim pregătiți pentru viitor. Să nu uitați că la noi campania de vaccinare a început la sfârșitul lunii decembrie. Asta înseamnă că în luna iunie sau la sfârșitul lunii iulie, lumea va trebui să aibă încă un vaccin, așa că trebuie să ne pregătim.”

Acordurile cu Statele Arabe au schimbat politica în Orientul Mijlociu

David Saranga: „Acordurile respective au schimbat politica din Orientul Mijlociu. În trecut, lumea a crezut că dacă vom rezolva problema sau conflictul cu palestinienii, atunci Orientul Mijlociu se va întoarce la normalitate. O sa avem pace, iar Israelul va avea pace cu alte țări. Și nu s-a întâmplat, din nefericire. Cu Acordurile Abrahams am văzut că lucrurile au devenit exact invers. Am semnat acordurile respective, avem pace cu Bahrain, Emiratele Arabe Unite și cu Maroc. Adăugăm acordurile pe care le avem cu Egiptul și cu Iordania și Orientul Mijlociu s-a schimbat. Țările arabe au semnat acordurile respective pentru că este în interesul lor. Bineînțeles, este și în interesul nostru, dar este și în interesul lor.”

Succesul Israelului vine din educație, forță și democrație

David Saranga: „Celebrăm 73 de ani de independență a Israelului și multă lume întreabă care este succesul Israelului. Răspunsul este mai larg, dar pot să zic câteva lucruri. În primul rând este educația, modul cum investim, cum guvernul israelian investește în educație, de la grădiniță până la universitate. În al doilea rând este faptul că înțelegem, statul înțelege, populația înțelege că încă trebuie să luptăm pentru independența noastră. Din nefericire nu trăim în Europa. Din nefericire trăim în Orientul Mijlociu și modul prin care țările din jurul nostru vor să rezolve probleme este cu agresivitatea. Și trebuie să ne apărărm. Și trebuie să bazăm apărarea noastră pe forța proprie, pe resursele noastre. Și al treilea lucru este faptul că Israelul este o democrație. Toate aceste trei componente: forța pe care trebuie să o avem, democrația și educația ne-au făcut pe noi ce suntem astăzi, o țară țănără de 73 de ani.”

Domeniile în care Israelul și România ar putea coopera

David Saranga: „Anul trecut, în timpul pandemiei, și premierul României și ministrul de externe și președintele au vizitat Israelul și subiectul principal a fost cooperarea economică. Israelul e dispus să împărtășim know-how-ul nostru, suntem dispuși să împărtățim experianța, noastră cu România. O facem cu un grup select de țări, România e una dintre ele, și vrem să cooperăm. Și din aceast motiv am stabilit, guvernul israelian și guvernul român, o ședință comună în care vorbim despre cooperarea în domeniile agricultură, managementul apei, sănătate, tehnologie și securitatea cibernetică. În domeniile respective menționate putem să colaborăm și putem să facem multe lucruri împreună.”

Cooperarea militară a înlocuit vânzarea și cumpărarea de armament

David Saranga: „Elbitul este și pentru noi un exemplu. Un exemplu bun, unde aducem know-how din Israel, producem împreună și exportăm în altă țară. Și din acest motiv, când fostul prim-ministru al României a vizitat Israelul anul trecut și s-a întâlnit cu toate companiile de apărare, fiecare companie a zis că noi vrem să producem în același stil în care Elbitul îl face. Asta înseamnă: vrem să deschidem o companie, deschidem în România reprezentanță și o să aducem know-how din Israel, o să creem locurile de muncă aici în România și o să producem împreună. Și eu cred că ăsta este viitorul. Nu mai vorbim despre a cumpăra și a vinde. Zilele respective au trecut. Astăzi vorbim despre cooperare. Fiecare parte aduce ceva la masă, împreună producem și atunci putem și să-l folosim și să exportăm.”

Exit mobile version