• Laszlo Tokes a explicat de ce a chemat credincioșii în fața casei sale pe 15 decembrie 1989
  • Pastorul îi ceruse ajutor chiar și lui Nicolae Ceaușescu în octombrie 1989
  • Laszlo Tokes reclamase intenția episcopului reformat din Oradea, Laszlo Papp, de a-l alunga din Timișoara
  • Laszlo Tokes: „Într-o clipă s-au întors împotriva miliţienilor şi i-au alungat”

Laszlo Tokes a povestit ce l-a făcut să cheme credincioșii în fața casei sale din Timișoara în decembrie 1989. Era 15 decembrie și pastorul știa că va fi evacuat.

Laszlo Tokes: „Procesul de evacuare a ținut timp îndelungat, la sfârșitul lui noiembrie a devenit hotărârea de evacuare definitivă și executorie. La începutul lunii decembrie am primit somația de a părasi locuința, mi s-a retras viza de flotant, și când am aflat această hotărâre și am primit somația, am făcut public în biserica și i-am invitat pe credincioșii care frecventau biserica în număr enorm de mare, erau și 500-600 în mod normal, dar și mai mulți la ocazii excepționale.”

Pastorul îi ceruse ajutor chiar și lui Nicolae Ceaușescu. Într-o scrisoare din octombrie 1989, Tokes s-a plâns lui Ceaușescu de intenția episcopului reformat din Oradea, László Papp, de a-l alunga din Timișoara. Rămas fără răspuns, Tokes s-a adresat enoriașilor săi.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Laszlo Tokes: „I-am informat că în ziua de 15 ar fi cazul să fiu evacuat și i-am invitat să participe la acest act, dar nu cu voință de a refuză evacuarea, că știam că n-am nicio șansă, ci cu gândul că oamenii, credincioșii să fie în mod tăcut martorii acestui act abuziv, ilegal, împotriva unui preot, împotriva voinței conducerii bisericii din Timișoara, care m-au susținut în tot timpul. Este ceva de mirare că prezbiteriul care constă în 26 de persoane, aproape în unanimitate m-au sprijinit, m-au susținut, m-au ales.”

Pastorul spune cum, înainte de protest, întâlnirea din fața casei sale a fost doar o ocazie pentru credincioșii care își arătau sprijinul față de familia sa.

Laszlo Tokes: „Am vrut să fie martori pașnici ai acestui abuz împotriva drepturilor omului, împotriva drepturilor noastre bisericești, cu tendința anti-maghiară, și au și venit oamenii în 15. Era mai mult o invitație simbolică într-o situație de imposibilitate. Dar oamenii au înțeles altfel și au venit cu mâncăruri, cu lemne încălzit, cu daruri. Mi-au transmis prin fereastră, că în vremea aceea, două luni de zile, le-a fost interzis să între în locuința, în oficiu, numai la biserica puteau veni din duminică în duminică.”