• Subiectul aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație a murit pe 8 decembrie.
  • Karl Nehammer, a declarat că veto-ul țării sale în cazul extinderii Schengen nu este îndreptat împotriva unei țări, dar spațiul Schengen nu funcționează și nu poate fi extins în acest moment.
  • Ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode, preciza pe 18 ianuarie 2023 că aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv extrem de important pentru România.

Dorința de a intra în Schengen a murit pe 8 decembrie. Ai noștri resuscitează subiectul, săptămânal, cu semnale diplomatice. Iohannis, Aurescu și, mai nou, Bode transmit prin comunicate, discută cu partea austriacă. Fiecare cu cine poate. Doar că Austria rămâne fermă.

Noi deja avem o problemă cu sistemul Schengen, de aceea în acest moment extinderea Schengen cu Bulgaria și România este, din punctul nostru de vedere, inacceptabilă” , spune cancelarul austriac Karl Nehammer.

Ministrul nostru de interne aruncă speranțe. A reluat discuțiile cu omologul său austriac. Și spune că i-a
cerut să revină la sprijinul constant arătat față de aderarea noastră. Politologul Cristian Pîrvulescu nu vede cum ar putea face asta Lucian Bode.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Nu văd cum domnul Bode poate să reia discuțiile, câtă vreme austriecii n-or să fie dispuși să o facă și le-au spus-o verde-n față bulgarilor. …extinderea.” , afirmă Cristian Pîrvulescu.

Până acum avem doar „NU” clar de la Austria. Victor Negrescu crede că avem nevoie neapărat de un calendar de aderare. Altfel, obiectivul nostru se va îndepărta și mai mult.

Și, totuși, a murit sau nu subiectul Schengen? Și ce ar trebui să facem?