De ce ajung târziu echipajele de salvare. Răspunsul lui Raed Arafat

De mai bine de 10 ani, numărul angajaților din IGSU a scăzut. Asta arată un raport al Ministerului Afacerilor de Interne, iar intervențiile trebuie acoperite, chiar dacă sunt puțini oameni.

Dacă te intrebi de ce ajung la tine târziu o ambulanță sau mașina de pompieri, îți spune Marian, pompier cu 20 de ani de experiență.

„Peste 70-75% din cazurile de subofițeri pompieri care participă la intervenții au probleme, boli profesionale. Faptul că nu te odihnești și nu ai timp să îți încarci bateriile, te obosește psihic și fizic. Colegii au suferit depresii”, povestește pompierul Marian.

În replică, șeful DSU, Raed Arafat, spune că problema nu e programul, „pentru că pompierii ar intra în depresie” chiar și în America, ci numărul mic de echipaje.

„Programul de lucru, dacă veți căuta pe internet, programul de bază de lucru în SUA este 24 cu 48 de ore”, a precizat Raed Arafat.

Numărul intervențiilor crește de la an la an

În 2007, Inspectoratul avea în unități aproximativ 30.000 de persoane. În 2020, efectivele s-au diminuat cu aproximativ 12,5%.

„Au fost tăiate 10.000 de posturi vacante care urmau să fie a treia tranșă de angajare și au mai fost dați afară peste 2.000 de pompieri fizic. Deci, aproximativ o pierdere de 12-13.000 de posturi pe care memorandumul nu ne permite să le recuperăm pe toate”, a mai menționat șeful DSU.

Mulți salvatori sunt aproape de pensie

Peste 50% dintre ei au vârste cuprinse între 41 și 55 de ani.

„Părerea mea este că acest lucru am ajuns la el pentru că la momentul profesionalizării, la angajare, s-au angajat persoane inclusiv la vârsta de 30 și ceva de ani chiar 40 de ani. Nu s-a pus o limită de vârstă”, a conchis Raed Arafat.

RAPORTUL ANGAJAȚILOR IGSU

Exit mobile version