• Războiul dintre India și China continuă să se agraveze din cauza ultimelor mișcări ale forțelor Armatei Populare de Eliberare a Chinei.
  • Ambele țări dezvoltă sisteme electromagnetice, utilizează inteligența artificială în robotica militară și desfășoară atacuri cibernetice pe scară largă în străinătate.
  • Acestea arată puterea dronei care însoțește FCAS, viitorul avion de vânătoare-bombardament produs de Germania, Spania și Franța.

Războiul dintre India și China continuă să se agraveze din cauza ultimelor mișcări ale forțelor Armatei Populare de Eliberare a Chinei, deși Subrahmanyam Jaishankar (ministrul indian de externe) a dezvăluit că guvernul indian mobilizează o desfășurare de trupe din cauza invadărilor de către forțele chineze.

BBC notează că „mulți observatori occidentali cred acum că este în curs o schimbare profundă în echilibrul global al puterii militare”, în condițiile în care președintele Xi Jinping a ordonat forțelor armate ale Chinei să se modernizeze pentru a deveni o putere militară de talie mondială, capabilă să lupte și să câștige războaie.

China a fost criticată de unii experți internaționali pentru lipsa de transparență” în ceea ce privește sumele pe care le cheltuiește pentru apărare, având în vedere că investește foarte mulți bani în forțele sale armate. Sistemul electromagnetic de lansare a aeronavelor Fujian reprezintă un progres semnificativ pentru marina chineză, permițând ca aeronavele să fie desfășurate rapid și ca nava să transporte aeronave mai grele. Între timp, în noiembrie, Departamentul american al Apărării a prezis că China își va cvadrupla arsenalul nuclear.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Utilizarea inteligenței artificiale

China s-a angajat să dezvolte războaie inteligente și metode militare bazate pe tehnologii disruptive. Rapoartele indică faptul că China ar putea utiliza inteligența artificială în robotica militară și în sistemele de ghidare a rachetelor, precum și în vehiculele aeriene fără pilot și în navele de război.
India nu a fost lăsată în urmă, deoarece își modernizează sistemul de armament pentru a lupta în războaie, în timp ce abordările tactice și procesul decizional vor fi susținute de sisteme bazate pe inteligență artificială pentru a lua în considerare situații complexe.

Atacurile cibernetice din China

China a desfășurat operațiuni cibernetice pe scară largă în străinătate, potrivit unei evaluări recente a experților. În iulie, Regatul Unit, Statele Unite și Uniunea Europeană au acuzat țara de un atac cibernetic major asupra serverelor Microsoft Exchange.

Se crede că atacul a afectat cel puțin 30.000 de organizații din întreaga lume și a avut ca scop spionajul la scară largă, inclusiv achiziționarea de informații personale și de proprietate intelectuală.