• Turcia a ieșit un actor global important, subliniind importanța Ankarei în asigurarea păcii regionale.
  • Turcia a ajuns să fie puterea maritimă dominantă în apele sale nordice.
  • Pentru factorii de decizie politică din NATO, ofensiva Rusiei împotriva Ucrainei este un memento al importanței Turciei în regiunea Mării Negre.

Ofensiva Rusiei împotriva Ucrainei din februarie 2022 a introdus o nouă realitate geopolitică în regiunea Mării Negre. Odată cu capturarea orașului ucrainean Mariupol în luna mai, Moscova a transformat Marea Azov într-un lac rusesc. Războiul este un memento al importanței Turciei în regiunea Mării Negre.

În ciuda șanselor copleșitoare, Ucraina a aplicat lovituri semnificative marinei rusești – cum ar fi scufundarea crucișătorului de rachete Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre. Potrivit rapoartelor din surse deschise, Ucraina a distrus cel puțin opt nave rusești și a avariat alte patru. Atacul maritim fără pilot al Ucrainei din octombrie împotriva navelor de război rusești cu baza în Crimeea anexată Moscovei a fost primul de acest fel din istorie.

Indiferent de rezultatul războiului terestru, marina rusă va rămâne neutralizată în viitorul apropiat în Marea Neagră. Ucraina are potențialul de a deveni o putere maritimă semnificativă în Marea Neagră în sine. Turcia a ieșit un actor global important, subliniind importanța Ankarei în asigurarea păcii regionale.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Închiderea de către Ankara a strâmtorii turcești pentru navele de război străine, care se îndreaptă spre zonele de conflict, folosind autoritatea acordată în temeiul Convenției de la Montreux din 1936, a servit drept o reamintire a importanței Ankarei pentru regiune.

Turcia a ajuns să fie puterea maritimă dominantă în apele sale nordice. Aceasta este noua realitate din regiune. Pentru factorii de decizie politică din NATO, ofensiva Rusiei împotriva Ucrainei este un memento al importanței Turciei în regiunea Mării Negre din trei motive. De exemplu, este în avantajul NATO faptul că unul dintre membrii săi deține controlul suveran asupra strâmtorii turcești – ceea ce a avut un impact direct asupra campaniei Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe lângă aceasta, Rusia este împiedicată să își întărească Flota din Marea Neagră cu nave din Flotele sale din Pacific, Baltică sau Nord, deoarece niciuna dintre nave nu poate intra legal în Marea Neagră.

Închiderea strâmtorii de către Turcia pentru navele rusești a creat, de asemenea, probleme pentru așa-numitul Expres sirian”, care circula constant între Crimeea anexată și Siria pentru a sprijini operațiunile militare ale Moscovei în această țară.

Există unii în NATO care nu reușesc să înțeleagă dinamica de la Montreux și cer renegocierea tratatului. Nu numai că acest lucru este lipsit de viziune și practic imposibil – renegocierea tratatului ar contraveni intereselor NATO în regiunea Mării Negre.

Mai mult, există planuri ca Baykar, o companie turcă privată care produce celebrele drone TB2, să deschidă o fabrică în Ucraina. Unele drone turcești sunt, de asemenea, propulsate de motoare fabricate în Ucraina.

În cele din urmă, există o relație ucraineano-turcă în plină dezvoltare și în spațiul maritim. De exemplu, Kievul și Ankara coproduc corvete din clasa MILGEM ale Turciei.

Rolul Turciei în schimburile de prizonieri între Ucraina și Rusia este, de asemenea, demn de remarcat – în special eliberarea și eliberarea condiționată a celor care au condus apărarea eroică a Mariupolului. Cea mai importantă realizare diplomatică a fost acordul privind cerealele din Marea Neagră, negociat la Ankara și convenit în octombrie anul trecut.

O notă informativă pregătită pentru Margaret Thatcher în prima sa săptămână ca prim-ministru în 1979 a explicat importanța Turciei în cadrul NATO. În ceea ce privește Marea Neagră, documentul pregătit pentru ea afirmă: În cazul în care Turcia ar abandona orientarea sa occidentală, ar urma mai multe consecințe militare puternic negative pentru Occident, chiar dacă nu s-ar alinia cu Uniunea Sovietică. NATO ar pierde controlul exercitat de Turciei asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele (strâmtorile Istanbul și Canakkale), care constituiau pentru flota sovietică din Marea Neagră singurul punct de ieșire spre Marea Mediterană”.