• România a interzis vânătoarea de trofee a carnivorelor mari, cum ar fi urșii și lupii, în 2016.
  • România găzduiește cel mai mare număr de urși bruni din Uniunea Europeană.
  • Emanuel von und zu Liechtenstein, un prinț austriac, a plătit 7.000 de euro pentru a-l omorî pe Arthur, cel mai mare urs al României.

România a interzis vânătoarea de trofee a carnivorelor mari, cum ar fi urșii și lupii, în 2016. Atunci, cum i s-a permis unui prinț austriac să ucidă cel mai mare urs al României – și, probabil, al Europei – în martie anul acesta? România găzduiește cel mai mare număr de urși bruni din Uniunea Europeană și, până în martie, ar putea pretinde că găzduiește cel mai mare urs de continent: un exemplar de 17 ani cunoscut sub numele de Arthur.

Cu toate acestea, mărimea lui Arthur îl făcuse mult timp o țintă pentru vânătorii de trofee, de obicei persoane extrem de bogate și bine conectate, care plătesc sume uriașe de bani pentru a ucide mamifere mari pentru ceea ce ei consideră „sport”, potrivit Emerging Europe.

În martie, un astfel de individ, Emanuel von und zu Liechtenstein, un prinț austriac, a revendicat scalpul lui Arthur, plătind 7.000 de euro pentru acest privilegiu.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Potrivit Agent Green, un ONG român care militează pentru conservarea mediului natural al țării, prințul Liechtenstein a participat la o partida de vânătoare care ar fi fost aranjată pentru a găsi și ucide o femela de urs despre care se crede că este responsabilă pentru daunele provocate fermelor din satul Ojdula, în județul Covasna din centrul României.

Arthur trăia departe de habitatul uman într-o zonă protejată

În ciuda interzicerii vânătorii de urși, ocazional se acordă excepții pentru a controla populația de urși și pentru a face față urșilor care sunt percepuți a reprezenta o amenințare la adresa vieții umane.

Agentul Green susține totuși că prințul nu a ucis ursul care facea probleme, ci a mers după Arthur, despre care spune că trăia departe de habitatul uman într-o zonă protejată.

„Măsurătorile carcasei lui Arthur arată că a obținut 593 – dintr-un posibil 600 – pe scara folosită de vânătorii de trofee”, spune Gabriel Paun, președintele agentului Green.

„Mă întreb cum prințul ar fi putut confunda o femela care venea frecvent în sat cu un mascul mult mai mare care trăia adânc în pădure? Este clar că prințul nu a venit să rezolve problemele cauzate de femela din sat, ci să omoare un mascul mare, astfel încât să poată lua trofeul acasă pentru a se lipi de peretele său.

„Ceea ce avem aici este un caz de braconaj. Uciderea lui Arthur este extrem de suspectă și este acum la latitudinea poliției să investigheze exact ce s-a întâmplat. ”

Șeful Agenției pentru Protecția Mediului din România, Octavian Berceanu, a confirmat pe 5 mai că braconajul este într-adevăr suspectat și că a fost lansată o anchetă pentru a determina cum a ajuns Arthur să fie ucis.

„Avem o serie de suspiciuni”, spune el. „Este foarte dificil să crezi că astfel de vânători cu experiență l-ar fi putut confunda [pe Arthur] cu un urs femela”.

Uciderea ar trebui să fie doar o ultimă soluție

Gabriel Paun spune că a discutat cazul cu localnicii din Ojdula la sfârșitul lunii aprilie, dintre care niciunul nu s-a plâns de un urs masculin. El subliniază, de asemenea, că niciuna dintre fermele afectate nu are niciun fel de protecție, cum ar fi gardurile electrice, care ajută la menținerea urșilor la distanță.

El adaugă că, chiar și în cazul urșilor cu probleme, împușcarea lor ar trebui să fie întotdeauna o ultimă soluție.

„Este preferată adormirea, urmată de eutanasie”, spune el. „Corpurile ar trebui apoi incinerate, pentru a preveni transformarea lor în trofee.”

Numărul oficial de urși bruni din România este de peste 6.000, dar guvernul nu este sigur de acest număr, iar grupurile ecologiste se tem că ar putea fi mult mai mic, in jur de 2.000. Asociațiile de vânători spun că numărul ar putea ajunge la 10.000.

Poartă tot mai mult în sate și orașe de la poalele Munților Carpați ai României, pe măsură ce invadarea umană asupra habitatului lor natural îi duce mai departe în căutarea hranei. La începutul acestui an, schiorii de pe un lift au înregistrat un videoclip cu un alt schior urmărit pe o pantă de un urs.

Ann-Kathrin Freude, coordonatorul Verein Gegen Tierfabriken, un grup austriac pentru drepturile animalelor, spune că România ar trebui să se ocupe de cauzele conflictelor dintre urși și oameni și nu de efecte și că orice reducere a numărului lor amenință existența speciei.

În ceea ce-l privește pe prințul Emanuel, care pretinde că este cetățean al Liechtensteinului, nu al Austriei, ea îl numește „o pată asupra Austriei, pentru că a ucis acest superb exemplar pur și simplu pentru a-l adăuga la lista sa de trofee”.