• Kenta Izumi, liderul Partidului Democrat Constituțional din Japonia, a transmis că vrea să protejeze poporul japonez și interesele naționale.
  • Parlamentul japonez a decis ca președintele Zelenski să își rostească discursul în Japonia la data de 23 martie.
  • Ambasadorul Ucrainei în Japonia a făcut o cerere oficială pentru ca Volodimir Zelenski să țină un discurs virtual în fața Dietei.

De ce parlamentul japonez nu pare să fie prea entuziasmat de discursul lui Zelenski? Rusia a provocat distrugeri mortale în Ucraina. Un teatru din orașul Mariupol, situat în sud-estul țării, a fost transformat într-un morman de moloz de un atac aerian rusesc. Sute de persoane, inclusiv bătrâni și copii, s-ar fi adăpostit acolo. Eforturile disperate de salvare continuă să se confrunte cu dificultăți semnificative.

Școli și instituții culturale au fost vizate de bombardamentele rusești în orașul Merefa din provincia estică Harkov Oblast. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut o conferință virtuală în fața parlamentelor țărilor occidentale – inclusiv a Statelor Unite, a Regatului Unit și a Germaniei – cerându-le să ajute țara sa devastată de război. Dieta Națională, parlamentul japonez, a fost, de asemenea, abordată de Kiev și, în cele din urmă, a decis, la 18 martie, ca președintele Zelenski să își țină discursul în Japonia la 23 martie, după weekendul de trei zile.

Solicitarea a întâmpinat la început o rezistență considerabilă, aparent din cauza faptului că adresele virtuale în cadrul parlamentului japonez erau nemaiîntâlnite și din cauza unor probleme tehnice, cum ar fi lipsa unui monitor mare în sală.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Kenta Izumi, liderul Partidului Democrat Constituțional din Japonia (CDP), a scris pe Twitter: „Vreau să protejez poporul japonez și interesele naționale. Prin urmare, o reuniune la nivel înalt și o declarație comună este o condiție prealabilă absolută înainte de a prezenta o adresă în Dietă”. De asemenea, el a postat pe Twitter: „Conținutul discursului ar trebui să se încadreze în ceea ce s-a convenit între cele două țări. Așa ar trebui să fie”.

Dar cuvintele lui Izumi nu merită discutate deoarece CDP susține rezoluția celor două camere ale Dietei de a „condamna în termenii cei mai fermi” agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

La 17 martie, Serghei Korsunski, ambasadorul Ucrainei în Japonia, a făcut o cerere oficială către președinții celor două camere pentru ca președintele Zelenski să țină un discurs virtual în Dietă. Președinții au răspuns declarând că „iau în serios cererea” și „ar dori să se coordoneze cu grupurile parlamentare respective”.

În cadrul unei reuniuni a Comitetului pentru buget al Camerei consilierilor care a avut loc în aceeași zi, prim-ministrul japonez, Fumio Kishida, a declarat că este „conștient de problemele tehnice„, dar că „guvernul ar dori ca Dieta să discute problema și să răspundă în mod constructiv”.

Cuvintele prim-ministrului japonez și ale președinților de ședință au fost lipsite de zel. Între timp, președinții Comisiei pentru afaceri ale Dietei, Tsuyoshi Takagi, din partea Partidului Liberal Democrat (LDP), și Sumio Mabuchi, din partea CDP, s-au întâlnit pe 18 martie și au convenit că este esențial ca președintele Zelenski să își țină discursul cât mai curând posibil.