- E.S. Maciej Lang: ,,Polonia a fost critică, de la început împotriva proiectului Nord Stream 2”.
- E.S. Maciej Lang: ,,Trebuie să găsim noi surse de finanțare pentru că dezvoltarea infrastructurii de transport în regiunea noastră este de importanță deosebită”.
- E.S. Maciej Lang: ,,Fără căi de transport este ca o frână în dezvoltarea țărilor din regiunea noastră”.
- E.S. Maciej Lang: ,,Ucraina, o țară care poate să fie potențial afectată de acțiunile Rusiei, trebuie să fie susținută de către UE”.
- E.S. Maciej Lang: ,,În acest moment, trebuie să dezvoltăm o strategie nouă, o strategie care vizează nu numai elemente de securitate, dar și politica de energie”.
E.S. Maciej Lang a vorbit în emisiunea ,,InSecuritate” despre Inițiativa celor 3 Mări, pornită dintr-o viziune a Poloniei legată de această zonă. Cât contribuie Polonia la acest fond de investiții pentru infrastructură, dar și de ce s-a opus proiectului Nord Stream 2?
E.S. Maciej Lang: ,,Via Carpatia și Rail-2-Sea sunt proiectele principale cele mai importante”
,,Este vorba de conexiunea rutieră dintre Polonia și România. Mai departe planul este că Via Carpatia este legată de Via Baltica și din România va merge spre Sud. Am creat Fondul celor 3 Mări. Este un instrument foarte important pentru a implementa proiecte mari. Nu este însă suficient. Cred că trebuie să găsim noi surse de finanțare, fonduri private, parteneri internaționali pentru că dezvoltarea infrastructurii de transport în regiunea noastră este ceva de importanță deosebită. Fără căi de transport este ca o frână în dezvoltarea țărilor din regiunea noastră.”
Acordul Germania-SUA pentru realizarea proiectului Nord Stream 2 – E.S. Maciej Lang: ,,Acest proiect nu ajută solidarității europene!”
Invitatul lui Bogdan Nicolae a vorbit și despre controversele din jurul proiectului Nord Stream 2, explicând motivele pentru care Polonia s-a opus de la bun început acestui proiect.
Reamintim că SUA și Germania au ajuns recent la un acord cu privire la finalizarea gazoductului Nord Stream 2, care va dubla capacitatea de transport a Nord Stream 1 pentru gazele naturale exportate de Rusia direct în Germania prin conducte instalate pe fundul Mării Baltice. Statele Unite s-au opus Nord Stream 2, însă – pentru a evita deteriorarea relațiilor cu Germania și cu Uniunea Europeană – Administrația Biden a eliminat sancțiunile la adresa entităților angrenate în finalizarea proiectului. În același timp, Germania și-a asumat misiunea de a garanta un minim tranzit al gazelor ruse prin rețeaua ucraineană și de a sprijini Ucraina în modernizarea sistemului său energetic.
,,Polonia, de la început, a fost critică împotriva proiectului (n.r. Nord Stream 2). Credem că astfel de proiecte ajută Gazprom pentru a menține o poziție dominantă. Noi credem că acest proiect nu ajută solidarității europene și nu ajută la ameliorarea securității continentului nostru. În acest moment, trebuie să dezvoltăm o strategie nouă, o strategie care vizează nu numai elemente de securitate, dar și politica de energie. Ucraina, ca o țară care poate să fie potențial afectată de acțiunile Rusiei, trebuie să fie susținută de către UE. Nu avem nicio îndoială că solidaritatea noastră poate să ajute. Ucraina nu va fi lăsată (…).”
Cum vede E.S. Maciej Lang tranziția Ucrainei către NATO și UE? Ce spune despre așteptările și dorința de integrare a Ucrainei, Republica Moldova și Georgia?
,,Unele dintre statele post-sovietice au dorințe și așteptări mai mari cu privire la cooperare și integrare cu UE, alte țări sunt mulțumite cu ceva mai limitat și trebuie să reacționăm în mod flexibil și individual. După posibilitățile, după dorință, voință și după nivelul de îndeplinire și implementare a standardelor. Știm că Ucraina, Republica Moldova, Georgia au niște așteptări, niște dorințe și vor să meargă într-un mod mai accelerat cu cooperarea și integrarea”, conchide E.S. Maciej Lang, invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News.