• Este foarte dificil să înfrângi Kremlinul acum, mai ales după refuzul SUA și al NATO de a răspunde cu sancțiuni mai dure, chiar și cu amenințarea cu forța, la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.
  • Iranul a suferit ca nicio altă țară din cauza sancțiunilor impuse de SUA și de aliați. Izolată de sistemul financiar internațional, a suferit greutăți. Economia sa a scăzut cu 4-5 procente în fiecare an, dar a rezistat.
  • În 2014, când trupele lui Vladimir Putin au intrat în Crimeea, anexând o parte din Ucraina, o primă rundă de sancțiuni internaționale a căzut asupra Kremlinului. Și asta a învățat Moscova o lecție importantă.

Noile măsuri pot face din Rusia o țară mai săracă, dar asta nu-l afectează pe Putin și elita de foști agenți KGB cu care guvernează.

Sancțiunile nu au împiedicat invazia Rusiei în Ucraina, iar cele anunțate la Washington, Bruxelles și Londra ar putea dura cel puțin câteva luni înainte de a provoca daune suficiente pentru a determina Kremlinul să se gândească dacă mai merită să păstreze legătura cu Occidentul, relatează BBC.

Poți câștiga un război cu sancțiuni economice?

Nu. Nu există niciun precedent. Nici în Cuba, Coreea de Nord sau Iran. Este foarte dificil să înfrângi Kremlinul acum, mai ales după refuzul SUA și al NATO de a răspunde cu sancțiuni mai dure, chiar și cu amenințarea cu forța, la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Iranul a suferit ca nicio altă țară din cauza sancțiunilor impuse de SUA și de aliați. Izolată de sistemul financiar internațional, a întâmpinat greutăți. Economia sa a scăzut cu 4-5 procente în fiecare an, dar a rezistat.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Rusia este mult mai mare decât Iranul. Economia sa este evaluată la aproximativ 1,5 miliarde de dolari, cam cât cea a Spaniei. De la invadarea Crimeei și de la invazia Federației Ruse în Iran, economia Rusiei se află într-o stare de colaps. De la invadarea Crimeei și a Donbassului în 2014, Kremlinul a lucrat pentru a o consolida. Își datorează puterea hidrocarburilor. Extrage mai mult petrol decât Arabia Saudită și este al doilea mare producător de gaze din lume. Prețul benzinei, ca și cel al petrolului, a crescut vertiginos de câteva luni. Datorită acestei creșteri a prețurilor, banca centrală rusă a acumulat 631 de miliarde de dolari în valută. Este a patra cea mai mare rezervație din lume. Este o pușculiță pentru a contracara sancțiunile occidentale.

Rusia se pregătește de ani de zile pentru acest moment.

În 2014, când trupele lui Vladimir Putin au intrat în Crimeea, anexând o parte din Ucraina, o primă rundă de sancțiuni internaționale a căzut asupra Kremlinului. Și asta a învățat Moscova o lecție importantă.

De atunci, Putin a dezvoltat mecanisme de apărare mai bune, renunțând la dependența față de dolar și încercând să protejeze economia rusă.

Cu toate acestea, un nou pachet de măsuri restrictive a fost anunțat marți de puterile occidentale ca reacție la decizia lui Putin de a recunoaște două teritorii pro-ruse din Ucraina drept „republici independente”, ceea ce este considerat un prim pas spre o intervenție mai amplă.

De ce au eșuat sancțiunile după invazia din Crimeea din 2014 ?

Sancțiunile sunt primul răspuns la agresiunea rusă asupra Ucrainei. Sancțiunile impuse de Europa și SUA în 2014 nu au descurajat Kremlinul. Poate că au încetinit ofensiva, dar nu au reușit să inverseze situația. Aceste sancțiuni împotriva oligarhilor din jurul lui Putin, precum și a instituțiilor implicate în invazia Crimeei și a Donbassului, au fost supervizate de Joe Biden, pe atunci vicepreședinte al SUA. De atunci, acestea au reprezentat o povară pentru Rusia, echivalentă cu 3% din PIB-ul anual. Au trecut opt ani și sancțiunile, în ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, nu au fost suficiente pentru a înăbuși expansionismul lui Putin, deoarece nu au afectat nici marile bănci, nici industria energetică. Rusia a păstrat intactă coloana vertebrală a comerțului său exterior.

Ce trebuie făcut acum pentru ca sancțiunile să funcționeze?

În primul rând, acestea trebuie să fie mai dure decât cele anunțate până acum. Acestea trebuie să afecteze industria energetică. Economia rusă trebuie să fie izolată de sistemul financiar internațional. Întreruperea accesului la Swift, rețeaua electronică care monitorizează tranzacțiile financiare internaționale, va împiedica Rusia să vândă gaze și petrol către Occident.

Economia iraniană a scăzut cu 7 % atunci când a fost izolată de Swift. Cea a Rusiei ar putea scădea cu aproximativ 5 %. Se așteaptă ca inflația să crească cu 10%. Banca centrală rusă ar fi obligată să majoreze ratele dobânzilor cu 14%. Clasele de mijloc ar fi afectate. Rubla a pierdut deja 10% din valoarea sa față de dolar din octombrie și a atins punctul minim ieri. Bursa de la Moscova a pierdut 45%, conform datelor compilate de Center for a New American Security (CNAS).

Kremlinul și oligarhia din spatele său vor resimți, de asemenea, sancțiunile dacă Occidentul pedepsește marile bănci. Cea mai importantă este Sberbank. Aceasta controlează o treime din activele bancare rusești și acordă jumătate din toate creditele ipotecare contractate de ruși. Al doilea este VTB, care domină alte 15%.

Compania de stat Gazprom, principalul producător de gaze din lume, trebuie să-și vadă afacerile afectate. UEFA a anulat finala Ligii Campionilor pe stadionul din Sankt Petersburg pe care îl sponsorizează, dar menține contractul pentru care câștigă 40 de milioane de euro pe an. Pe stadioanele Ligii Campionilor încă mai sunt agățate panouri publicitare Gazprom.

Rusia ar trebui să nu mai plaseze datorie suverană pe piețele financiare internaționale. În acest moment, nu are nevoie de prea multă finanțare. Acumulează multe valute străine, iar datoria sa, deși în creștere din 2017, nu atinge 18% din PIB. Doar dacă sancțiunile rămân în vigoare pentru o perioadă prelungită și Rusia își cheltuiește valuta străină, datoria sa va crește și va fi afectată de lipsa accesului la finanțare externă.

UE, SUA și Regatul Unit sancționează o sută de companii și oligarhi, interzic zborurile Aeroflot și taie accesul Rusiei la tehnologia de care are nevoie pentru a menține în funcțiune sectoare vitale precum energia și telecomunicațiile. Programul spațial, sectoarele naval și militar, precum și tranziția către economia digitală vor avea de suferit. Cu toate acestea, toate indiciile arată că acest lucru nu va fi suficient.

Sancțiunile, pe lângă faptul că sunt dure, trebuie să fie prelungite. Doar dacă sunt menținute timp de mai mulți ani pot avea efectul dorit asupra strategiei expansioniste a Kremlinului. Nu este clar cât de hotărâte sunt SUA și UE să reziste consecințelor pe termen lung ale sancțiunilor împotriva Rusiei asupra economiilor lor.

Cum ar putea afecta lumea sancțiunile împotriva Rusiei?

Sistemul financiar internațional va avea de suferit la fel de mult ca și piața energetică. Inflația rămâne ridicată în țările dependente de petrol și gaze. Un Occident care abia începe să-și revină după criza pandemică va înregistra o revenire întârziată la normalitate.

O blocadă economică totală ar afecta probabil Europa la fel de mult ca și Rusia. „Pe termen scurt și mediu, este aproape imposibil pentru Europa să elimine treptat energia Rusiei”, a declarat Elina Ribakova, economist-șef adjunct la Institutul de Finanțe Internaționale cu sediul la Washington.

Kremlinul va continua să folosească petrolul și gazele ca armă de război. Europa, în special cele 11 țări UE care importă mai mult de 50% din gazele naturale din Rusia, va trebui să caute alte surse de aprovizionare. Prețul ar putea rămâne ridicat atâta timp cât există tensiuni în Ucraina.

Rusia este, de asemenea, cel mai mare exportator de grâu din lume. Țările cu venituri mici pot avea de suferit de pe urma creșterii preconizate a prețurilor și a lipsei de aprovizionare.