• Ziua de 14 iulie a fost instituită ca o sărbătoare patriotică și militantă, care se dorea republicană și anticlericală.
  • La 6 iulie 1880, a fost adoptat un proiect de lege care prevedea adoptarea datei de 14 iulie ca zi de sărbătoare națională.
  • Este vorba despre comemorarea unui eveniment violent sau a unui eveniment pașnic, a sfârșitului absolutismului sau a sfârșitului uniunii republicane?

Sărbătorile naționale se bazează pe memoria și semnificația a două evenimente ale Revoluției Franceze care se concentrează pe acțiunile poporului ca actor, subiect și scop. Cu toate acestea, evenimentele au propria lor istorie și interpretare și fac din memoria colectivă din jurul datei de 14 iulie o reconstrucție.

1880, 14 iulie devine sărbătoare națională

La 6 iulie 1880, a fost adoptat un proiect de lege care prevedea adoptarea datei de 14 iulie ca zi de sărbătoare națională. Textul precizează că este vorba despre un eveniment militar, dar nu precizează anul de referință: este vorba despre 14 iulie 1789, ziua căderii Bastiliei, sau 14 iulie 1790, ziua sărbătorii Federației? Este vorba despre comemorarea unui eveniment violent sau a unui eveniment pașnic, a sfârșitului absolutismului sau a sfârșitului uniunii republicane?

Geneza zilei de 14 iulie :

Abia la începutul anului 1879 republicanii au preluat controlul instituțiilor. Aceștia trebuiau să întemeieze Republica prin adoptarea unui set de simboluri, ritualuri și practici colective. De asemenea, în 1880, deputații republicani s-au confruntat cu necesitatea de a oferi națiunii o sărbătoare colectivă, pentru care trebuiau să stabilească o dată și să organizeze conținutul.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Data de 14 iulie a fost impusă treptat în dezbatere, într-un fel prin eliminarea altor date, dar și pentru că îndeplinea cerințele impuse.

14 iulie 1789, data luării cu asalt a Bastiliei (o închisoare fortificată din centrul Parisului), este o zi de intervenție a poporului francez împotriva puterii arbitrare a familiei regale în materie de justiție și reprezintă cucerirea libertății de către acesta.

14 iulie 1790 este sărbătoarea federației. A fost sărbătorită pe Champ de Mars din Paris, într-o atmosferă de unitate națională. Această referință atenuează, de asemenea, caracterul violent al asaltului Bastiliei în favoarea unui eveniment care celebrează națiunea federată, unită în cadrul aceleiași sărbători și care asociază toate părțile în favoarea unui proiect comun.

Ritualurile din 14 iulie:
Ziua este organizată în jurul a două elemente centrale: parada militară și festivitățile populare.

Prima celebrare a zilei de 14 iulie ca sărbătoare națională

La 14 iulie 1880, Champ-de-Mars a fost abandonat în favoarea hipodromului Longchamp. Puterea politică, în numele națiunii, a încredințat armatei misiunea de a proteja, reprezenta și îndeplini misiunile care i-au fost încredințate.

Ziua de 14 iulie a fost instituită ca o sărbătoare patriotică și militantă, care se dorea republicană și anticlericală. În paralel cu parada militară, orchestrele au cântat pe străzile orașelor, iar ziua s-a încheiat cu un dans popular.