De la 1 iulie, românii care vor să se interneze într-un spital privat vor plăti doar o parte din cheltuieli

De la 1 iulie vei putea să folosești banii pe care îi plătești statului pentru sănătate și dacă vei fi internat la privat, în mod transparent.

Guvernul a aprobat Ordonața de Urgență prin care CNAS le va deconta spitalelor un preț fix pentru fiecare zi de spitalizare, același pe care îl dă și sptalelor de stat. Tu vei plăti diferența. Acest lucru se întâmplă deja, dar de la 1 iulie nu vei mai avea suprize la externare.

„Există un deviz estimativ, care are un format standard, pe care furnizorul privat va trebui să i-l ofere oricărui asigurat care vine să se trateze și să detalieze foarte clar începând cu cât acoperă fondul pentru rezolvarea cazului și ce sume se percep în plus de către furnizorul privat”, a explicat președintele CNAS Adrian Gheorghe.

Dacă, pe parcursul spitalizării ai nevoie de îngrijiri suplimentare, ți se va cere acordul. Vei ști însă cât ai de plătit, în condițiile în care nici măcar statul nu știe cât costă o zi de spitalizare.

„Tarifele au fost stabilite acum foarte mult timp și nu au fost actualizate deloc. Un motiv legat de acesta este că structura costurilor a evoluat foarte mult și în acest moment nu se mai știe cu exactitate care este costul real”
, a mai transmis Adrian Gheorghe.

De anul viitor, vei plăti contribuție personală și pentru consultațiile și investigațiile pe care le vei face în privat, pe același sistem. Măsura va intra în vigoare la 60 de zile după aprobarea bugetului de stat pe anul 2022.