• Marea Britanie înlocuiește bancnotele de 20 și 50 de lire cu varinate din polimer.
  • Bancnotele din plastic sunt mai rezistente și mai greu de falsificat.
  • Informaticianul Alan Turing și pictorul J.M.W. Turner pe noile bancnote britanice.

Banca centrală a Marii Britanii va retrage din circulație bancnote de hârtie în valoare de 14,5 miliarde de lire sterline până la 30 septembrie. Acestea vor fi înlocuite cu bancnote din polimer. Tranziția va face din Marea Britanie cea mai mare economie din lume care folosește numai bancnote din plastic.

Banca Angliei a îndemnat persoanele care dețin bancnote de hârtie de 20 și 50 de lire să le cheltuiască sau să le depună la o instituție financiară înainte ca acestea să nu mai aibă curs legal. Magazinele nu le vor mai accepta începând cu luna octombrie, dar băncile și Poșta britanică pot continua să le accepte. Marea Britanie este una dintre cele mai lipsite de numerar societăți din Europa, mulți consumatori trecând la plăți digitale și cu cardul în timpul pandemiei de coronavirus.

Polimerii, cunoscuți pentru flexibilitatea lor, sunt un ingredient important în multe materiale plastice. Banca Angliei a declarat că bancnotele din polimeri tind să fie mai curate. De asemenea, acestea sunt rezistente la apă și mai greu de falsificat, deoarece procesul laborios de fabricare este de natură să descurajeze falsificatorii.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„„Schimbarea bancnotelor noastre de la hârtie la polimer în ultimii ani a fost o evoluție importantă, deoarece le face mai greu de contrafăcut și înseamnă că sunt mai durabile” , a declarat într-un comunicat Sarah John, casierul șef, oficialul responsabil cu bancnotele, care este responsabil cu bancnotele.

Australia, care a început să emită bancnote din polimer în 1992, a fost prima economie care a trecut de la moneda de hârtie. Dolarul american este tipărit pe un amestec de in și bumbac, cu fibre roșii și albastre distribuite aleatoriu pentru a descuraja falsificarea.

J.M.W. Turner și Alan Turing pe noile bancnote

Toate bancnotele britanice din polimeri prezintă pe una dintre fețe portretul reginei Elisabeta a II-a. Bancnota de cinci lire sterline a fost prima care a fost lansată și a început să circule în septembrie 2016. Cealaltă față îl înfățișează pe fostul prim-ministru Winston Churchill, care a condus țara în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Jane Austen, celebra scriitoare de romane romantice, este înfățișată pe bancnotele de 10 lire din polimer.

Bancnota din polimer de 20 de lire înfățișează un portret al lui J.M.W. Turner, un artist din secolul al XIX-lea renumit pentru picturile sale de peisaje. Pe noua bancnotă de 50 de lire va fi Alan Turing, părintele fondator al informaticii și al inteligenței artificiale, care a spart codul Enigma în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Bancnotele care vor ieși din circulație îi prezintă pe Adam Smith, un economist scoțian care a scris textul fundamental despre capitalism Avuția Națiunilor, și pe industriașii-inventatori Matthew Boulton și James Watt.

Banca Angliei a fost inițial criticată de unii iubitori de animale și de grupuri religioase pentru că a folosit o cantitate minimă de seu – un produs din grăsime animală folosit în mod obișnuit ca lubrifiant industrial – pentru a produce bancnote din polimer. Seul ajută ca bancnotele să se alimenteze fără probleme prin mașinării, asigurându-se că nu se blochează, a declarat un chimist pentru The Washington Post în 2016. Acesta poate fi derivat și din surse non-animale.

Autoritățile britanice au refuzat să facă modificări la bancnotele din polimer, invocând costul ridicat al trecerii la surse alternative de petrol.