• Vom putea gestiona mai eficient criza coronavirusului, explică preşedintele
  • Klaus Iohannis face apel la respectarea regulilor impuse de autorităţi
  • Legea care permite părinţilor să stea acasă cu copiii, cât sunt şcolile închise, a fost promulgată astăzi 

Fii pregătit pentru restricţii severe! Starea de urgenţă a fost decretată din cauza ameninţării coronaviruslui, care a îmbolnăvit peste 150.000 de pământeni şi ucis mai mult de 5.600. În timpul ei, autorităţile pot să limiteze sau să interzică circulaţia vehiculelor sau a persoanelor, să închidă restaurante, cafenele, cluburi şi alte localuri publice.

Măsuri asemănătoare au fost luate în Italia marţi, dar prea târziu: este cea mai afectată ţară de coronavirus din lume, după China. La noi decizia a fost luată în ziua în care numărul bolnavilor a depăşit 100 şi ar trebui să ajute la limitarea numărului de îmbolnăviri.

Legea spune că starea de urgenţă este instituită când un dezastru devine iminent, pentru a da posibilitatea statului să minimizeze efectele dramatice ale ameninţării. Starea de urgenţă poate fi decretată pentru cel mult 30 de zile şi prelungită în reprize, tot de cel mult 30 de zile, şi permite autorităţilor să facă evacuări, să să dispună raţionalizarea alimentelor şi a altor produse de strictă necesitate.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Deciziile vor fi anunţate în decretul scris şi semnat de preşedintele Klaus Iohannis.