• Președintele Vladimir Putin a semnat duminică (31 iulie) o nouă doctrină navală care a transformat Statele Unite în principalul rival al Rusiei.
  • Putin a stabilit ambițiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica și Marea Neagră.
  • Vorbind cu ocazia Zilei Marinei Rusiei în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, fondată de țarul Petru cel Mare, Putin l-a lăudat pe Petru, pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă și a sporit poziția globală a statului rus.

Președintele Vladimir Putin a semnat duminică (31 iulie) o nouă doctrină navală care a transformat Statele Unite în principalul rival al Rusiei și a stabilit ambițiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica și Marea Neagră, potrivit AsiaOne.

Vorbind cu ocazia Zilei Marinei Rusiei în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, fondată de țarul Petru cel Mare, Putin l-a lăudat pe Petru, pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă și a sporit poziția globală a statului rus.

După ce a inspectat marina, Putin a ținut un scurt discurs în care a declarat, că marina rusă va primi rachete hipersonice de croazieră Zircon în următoarele luni şi că zona lor de desfăşurare va depinde de interesele Rusiei, potrivit Financial Intelligence.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Cu puțin timp înainte de discurs, el a semnat o nouă doctrină navală de 55 de pagini, care stabilește obiectivele strategice generale ale marinei ruse, inclusiv ambițiile sale ca „mare putere maritimă” care se extinde asupra întregii lumi.

Principala amenințare la adresa Rusiei este „politica strategică a SUA de a domina oceanele lumii”

Potrivit doctrinei, principala amenințare la adresa Rusiei este „politica strategică a SUA de a domina oceanele lumii” și apropierea alianței militare NATO de granițele Rusiei.

Rusia își poate folosi forța militară în mod corespunzător situației din oceanele lumii în cazul în care instrumentele diplomatice și economice vor fi epuizate, se arată în doctrină, recunoscând că Rusia nu are suficiente baze navale la nivel global.

Prioritatea Rusiei a fost de a dezvolta cooperarea strategică și navală cu India, precum și o cooperare mai largă cu Iranul, Irakul, Arabia Saudită și alte state din regiune, potrivit doctrinei.

„Ghidată de această doctrină, Federația Rusă își va apăra cu fermitate și hotărâre interesele naționale în oceanele lumii, iar faptul de a avea suficientă putere maritimă va garanta securitatea și protecția acestora”, se arată în document.

Discursul lui Putin nu a menționat conflictul din Ucraina, dar doctrina militară prevede o „consolidare cuprinzătoare a poziției geopolitice a Rusiei” în mările Neagră și Azov.

Relațiile dintre Rusia și Occident au suferit tensiuni tot mai mari în cele cinci luni de conflict din Ucraina

Doctrina stabilește Oceanul Arctic, despre care Statele Unite au afirmat în mod repetat că Rusia încearcă să îl militarizeze, ca fiind o zonă de o importanță deosebită pentru Rusia.

Vasta linie de coastă a Rusiei de 37.650 km, care se întinde de la Marea Japoniei la Marea Albă, include, de asemenea, Marea Neagră și Marea Caspică.

Putin a declarat că livrarea rachetelor de croazieră hipersonice Zircon către fregata Amiral Gorshkov va începe în câteva luni. Locația desfășurării lor va depinde de interesele rusești, a spus el.

Armele hipersonice se pot deplasa cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, iar Rusia a efectuat, anterior, teste de lansare a Zirconului de pe nave de război și submarine în cursul anului trecut.

În Crimeea, guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhayev, a declarat că forțele ucrainene au lovit, duminică dimineața, sediul central al Flotei ruse a Mării Negre din orașul-port controlat de Rusia, rănind cinci membri ai personalului.