• Președintele SUA a invitat zeci de lideri mondiali să se alăture unui summit online privind schimbările climatice
  • Summit-ul virtual începe joi, 22 aprilie, de Ziua Pământului
  • Atât Dalai Lama, cât și alți 100 de laureați ai Premiului Nobel le solicită președintelui american și liderilor mondiali să reducă treptat folosirea combustibililor fosili

Cu ocazia Zilei Pământului, ce se va sărbători joi, 22 aprilie, cei 101 laureați ai Premiului Nobel i-au adresat o scrisoare președintelui Joe Biden și liderilor mondiali, îndemnându-i să ia măsuri concrete pentru a reduce treptat combustibilii fosili pentru a preveni schimbările climatice, anunță CNN.com.

„Arderea combustibililor fosili este responsabilă de aproape 80% din emisiile de dioxid de carbon de la revoluția industrială (n.r. sec. XVIII-XIX)”, se arată în scrisoare.

Totodată, laureații Premiului Nobel sunt de părere că liderii mondiali au „competența necesară să acționeze pentru a preveni schimbările climatice”.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Potrivit scrisorii, există trei pași pe care invitații summitului de joi pot să-i urmeze în mod eficient: să pună capăt oricărei extinderi suplimentare a producției de petrol, gaze și cărbune; să elimine treptat producția de combustibili fosili existentă și să treacă, la nivel global, către energia regenerabilă.

„Pe lângă faptul că un combustibil fosil este principala sursă de emisie, poluarea locală va produce costuri, atât la nivel de mediu, cât și din punctul de vedere al sănătății și financiar (costuri de extragere, rafinărie, transport, ardere). Aceste costuri sunt, adesea, plătite de către popoarele indigene și cele marginalizate”, se mai arată în scrisoarea semnată de unii dintre cei mai distinși oameni de știință, căștigători ai Premiului Nobel pentru Pace și scriitori.

Cererile pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili nu sunt noi

Organizația Națiunilor Unite (ONU) sugerează că un astfel de pas este necesar pentru a opri schimbările climatice provocate de om.

Obiectivul Acordului climatic de la Paris din 2015 este de a limita încălzirea sub 2 grade Celsius și cât mai aproape posibil de 1,5 grade peste nivelurile preindustriale.

Pentru a realiza acest lucru, statele trebuie să reducă producția de combustibili fosili cu aproximativ 6% în fiecare an, între 2020 și 2030.

Chiar și așa, previziunile actuale arată o creștere anuală de 2%, conform raportului ONU.

Organizația Națiunilor Unite a declarat, anul trecut, că statele sunt pe cale să producă cu 120% mai mulți combustibili fosili până în 2030.

Se revine la o creștere ușoară a emisiilor de gaze cu efect de seră

Și în timp ce pandemia a cauzat, la nivel global, scăderea ușoară a emisiilor de gaze cu efect de seră, un nou raport publicat săptămâna aceasta de Agenția Internațională pentru Energie susține că, din păcate, se revine la o ușoară creștere.

Raportul estimează că emisiile de carbon generate de consumul de energie sunt pe cale să crească cu 1,5 miliarde de tone în 2021, întrucât folosirea cărbunelui în Asia și, în special, în China, depășește creșterea rapidă a surselor regenerabile. 

Aceasta ar fi a doua cea mai mare creștere anuală a emisiilor legate de energie din istorie.