• Administrația regională a declarat că 39 de persoane au fost salvate și cel puțin 75 au fost rănite.
  • Locuitorii au declarat că turnul de apartamente nu adăpostea nicio instalație militară.
  • Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a calificat lovitura, precum și altele asemănătoare, drept „agresiune inumană” deoarece a vizat direct civili.

Luni, echipele de urgență din Ucraina au răscolit ce a mai rămas din clădirea de apartamente din Dnipro, distrusă de o rachetă rusească, punând în saci negri cadavrele victimelor unuia dintre cele mai mortale atacuri din ultimele luni. Autoritățile au declarat că numărul morților în urma atacului de sâmbătă a crescut la 40 și că 30 de persoane erau încă dispărute luni.

Aproximativ 1.700 de persoane locuiau în clădirea cu mai multe etaje, iar echipele de căutare și salvare au lucrat fără încetare de la atacul cu rachete pentru a localiza victimele și supraviețuitorii printre dărâmături. Administrația regională a declarat că 39 de persoane au fost salvate și cel puțin 75 au fost rănite.

Bilanțul raportat al morților îl plasează printre cele mai mortale atacuri asupra civililor ucraineni de dinainte de vară, potrivit proiectului The Associated Press-Frontline War Crimes Watch. Locuitorii au declarat că turnul de apartamente nu adăpostea nicio instalație militară.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Oleksander Anyskevych a declarat că se afla în apartamentul său în momentul în care racheta a lovit.

„Bum – și asta e tot. Am văzut că suntem în viață și asta e tot”, a declarat Anyskevych luni, în timp ce mergea la fața locului pentru a-și vedea apartamentul distrus. El a declarat pentru The Associated Press că știa oameni care au murit sub dărâmături. Una dintre colegele de clasă ale fiului său și-a pierdut părinții.

Locuitorii din Dnipro au dus flori, lumânări și jucării la ruine. „Cu toții am fi putut fi în acel loc”, a declarat Iryna Skrypnyk, un locuitor din zonă.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a calificat lovitura, precum și altele asemănătoare, drept „agresiune inumană” deoarece a vizat direct civili. Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat ferm atacul de la Dnipro, afirmând că „atacurile împotriva civililor și a infrastructurii civile încalcă dreptul umanitar internațional” și „trebuie să înceteze imediat”.

Întrebat luni în legătură cu atacul, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că armata rusă nu vizează clădiri rezidențiale și a sugerat că imobilul din Dnipro a fost lovit ca urmare a acțiunilor apărării aeriene ucrainene. Lovitura asupra clădirii a avut loc pe fondul unui baraj mai amplu de rachete de croazieră rusești pe teritoriul Ucrainei. Armata ucraineană a declarat duminică că nu a avut mijloacele necesare pentru a intercepta tipul de rachetă rusă care a lovit clădirea rezidențială din Dnipro.

Lupte violente au continuat să se desfășoare luni în provincia ucraineană Donețk, în estul Ucrainei, unde analiștii militari au declarat că ambele părți suferă probabil pierderi grele în rândul trupelor. Nu a fost posibilă o verificare independentă a evoluțiilor.

Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de reflecție din Washington, a raportat semne că Kremlinul ia măsuri pentru a transforma invazia sa din Ucraina într-un „război convențional major”, după luni de răsturnări de situație militare jenante.