- CCR: Ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională.
- De asemenea şi legea prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale este neconstituţională.
- Judecătorii CCR spun că prelungirea mandatelor trebuie făcută prin Parlament si nu prin ordonanţă de urgenţă.
Legea privind prelungirea mandatelor aleşilor locali este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională a României, deoarece „consacră un paralelism legislativ nepermis”.
Advertisment
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale sunt neconstituţionale.
Curtea a constatat că dispoziţiile Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale „consacră un paralelism legislativ nepermis”, având în vedere că, la data adoptării sale, era în vigoare OUG nr. 44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
Recomandări
„Parlamentul avea obligaţia constituţională ca la adoptarea legii să elimine ordonanţa de urgenţă antereferită din fondul activ al legislaţiei. Întrucât nu a realizat acest lucru, s-a ajuns la situaţia existenţei concomitente a două acte normative care au acelaşi domeniu de reglementare, ceea ce este contrar art.1 alin.(5) din Constituţie”, arată CCR.
Obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale a fost formulată de 71 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.
În privinţa obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea OUG nr.44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, Curtea Constituţională a dispus conexarea acestora.
În urma deliberărilor, CCR a admis cu majoritate de voturi obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că atât OUG nr. 44/2020, cât şi legea de aprobare a acesteia sunt neconstituţionale, contrare art.1 alin.(4) şi (5), art.61 alin.(1) şi art.115 alin.(6) din Constituţie.
„Curtea a reţinut că prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale a fost realizată prin OUG nr. 44/2020, care a fost aprobată, cu modificări şi completări, de Parlament, prin lege. Or, prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. În aceste condiţii, Parlamentului îi revenea obligaţia constituţională de a respinge ordonanţa de urgenţă astfel adoptată, şi nu de a o aproba”, arată CCR.
- LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 986. Coreea de Sud: Peste 10.000 de soldați nord-coreeni au ajuns în Rusia
- LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 396. Blinken îndeamnă Israelul să „crească substanțial” ajutorul umanitar în Gaza
- Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
- Viktor Orbán ia în batjocură ideea că România este mai bună decât Ungaria: „Cine crede asta, să se mute acolo”
- Greta Thunberg se alătură protestului împotriva guvernului din Georgia
Partenerii noștri