- Orban trebuia să stabilească aseară ce bani primești dacă stai acasă cu copilul când face școală online
- În ședința de Guvern de aseară s-a mai discutat și despre felul în care 200 de medici rezidenți ar urma să fie angajați
- „În primul rând, știm de la ministrul de Finanțe că cine a adunat datorii în perioada stării de urgență, le poate amâna la plată“
Update. Facilitatea Zile libere pentru părinți, în desfășurare
Ionel Dancă: „Facilitatea numită zile libere pentru părinți, respectiv decontarea zilelor când unul din părinți stă acasă pentru îngrijirea copilului care are cursuri online este în desfasurare. Se extinde aplicabilitatea acestei facilități pentru situațiile epidemiologice generate de ultimele evoluții, respectiv situațiile în care la nivelul comitetelor județene sunt implementate măsuri de carantinare și închiderea unor școli sau derularea cursurilor în scenariul hibrid. Reamintesc că această facilitate înseamnă decontarea de către stat a 75% din valoarea unei zile în care părintele stă acasă pentru asistarea copilului, nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie. Angajatorii transmit solicitările către Ministerul Muncii.“
Advertisment
Update. Dancă: Medicii de familie vor monitoriza pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare
Medicii de familie vor monitoriza pacienții infectați cu COVID-19 asimptomatici sau cu simptome ușoare, ei urmând să deconteze câte 105 lei pe caz din bugetul CNAS, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.
Totodată, medicii de familie vor putea elibera certificatele necesare pentru concediile medicale aferente.
Recomandări
Ionel Dancă: „Este un act normativ, o ordonanță de urgență importantă, adoptată după consultarea tuturor specialiștilor implicați în combaterea epidemiei și e o soluție adaptată la situația actuală, într-o evoluție care pune la grea încercare sistemul sanitar românesc. Implicarea medicilor de familie e esențială pentru reducerea presiunii pe sistemul medical de urgență și guvernul face un apel catre toți medicii de familie să fie alături de colegii din sistmeul medical în efortul de limitare a infecțiilor și să ajute în cazul pacienților asimptomatici sau cu forme ușoare în așa fel încât aceștia să nu trebuiască să mai meargă la spital pentru a primi actele care să ateste infecția cu coronavirus“.
Update. Dancă: Se creează cadru pentru angajarea a circa 200 medici rezidenți cu contracte pe 6 luni
Ionel Dancă: „Ca o măsură de pregătire a sistemului medical în contextul actual a fost propusă o ordonanță de urgență de MAI împreună cu Ministerul Sănătății cu angajarea medicilor rezidenți care urmează să termine examenul de rezidențiat în perioada următoare, mai ales pe medicina de urgență, terapie radiologie. Practic se creează cadru pentru angajarea acestor medici rezidenți cu contracte pe șase luni, însă avantajul e că acești medici vor putea fi detașați în diverse unități spitalicești unde există nevoie de astfel de specialiști și unde există posturi vacante după expirarea celor șase luni“.
Vor putea ocupa posturile vacante fără concurs. „Sunt vizați circa 200 de medici care ar urma să finalizeze examenul de rezidențiat și care ar putea fi incluși în acest program de păstrare a medicilor rezidenți în sistemul sanitar în perioada urmatoare“.
Update. Guvernul a aprobat eșalonarea datoriilor restante și a prelungit termenele pentru executări
Executivul a decis prelungirea până la 25 decembrie a perioadei în care nu se percep dobânzi și penalități pentru obligațiile fiscale neachitate la termen, a căror scadență s-a împlinit după declanșarea stării de urgență.
Până la 25 decembrie 2020 organele fiscale nu vor începe executarea silită, dând posibilitatea debitorilor de a se decide cu privire la accesarea facilităților fiscale oferite corespunzător situației sale fiscale.
Pentru acordarea eșalonării, contribuabilul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) să depună cerere până la data de 15 decembrie 2020, inclusiv. La cerere, debitorul poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare;
b) să nu înregistreze obligații bugetare restante la data declarării stării de urgență și neachitate ulterior.
c) să nu se afle în procedura insolvenței;
d) să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare;
e) să aibă depuse toate declarațiile fiscale;
f) să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 și 26 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
Eșalonarea la plată nu se acordă pentru sume de până la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.
Pot beneficia de eșalonarea simplificată și debitorii aflați în insolvența pentru obligațiile curente născute după declararea stării de urgență, dar și cei care au eșalonare la plată conform Codului de procedură fiscală.
Știi deja că Orban trebuia să stabilească aseară ce bani primești dacă stai acasă cu copilul când face școală online. Ședința de Guvern s-a terminat înainte de miezul nopții, dar nu avem, încă, un anunț oficial legat de ce au bătut în cuie. Totuși, știm, ce s-a stabilit.
Irina, corespondent Aleph News, îți spune ce decizii urmează să intre în vigoare:
„Să le luăm pe rând. În primul rând, știm de la ministrul de Finanțe că cine a adunat datorii în perioada stării de urgență, le poate amâna la plată. Eşalonarea se acordă în cel mult 5 zile şi nu este necesară constituirea de garanţii.“
„Apoi, mai știm că în ședința de Guvern de aseară, în sfârșit, a fost rezolvată situația bolnavilor COVID-19 asimptomatici. Orban îți spune că cei care primesc acest diagnostic și fac forme medii sau ușoare, sau cum spuneam, nu au simptome deloc, pot rămâne acasă. De tratamentul lor se ocupă medicul de familie. Doctorii de familie nu sunt încântați de această decizie și spun că nu prea sunt pregătiți să o pună în aplicare astfel încât să nu riște să ia virusul și să-l dea și celorlalți pacienți ai lor.“
Despre ce a stabilit Guvernul privind ceea ce primesc părinții care stau acasă cu copiii, când fac ore online, nu se cunoaște nimic, oficial, până la această oră. La 10, Orban anunță în conferință de presă exact ce anume au stabilit în ședința de aseară.
Neoficial, știm că decizia arată așa: părinții în această situație nu doar că își pot lua zile libere, dar primesc 75% din salariu în perioada în care stau acasă. Probabil că Orban s-a gândit că dacă părinții tot află de azi pe mâine că se închid școlile, mai pot aștepta să afle și ce fac cu zilele libere și banii.
În ședința de Guvern de aseară s-a mai discutat și despre felul în care 200 de medici rezidenți ar urma să fie angajați exact acolo unde lipsa personalului se simte cel mai tare. Dar, e, deocamdată, o discuție. Nu a fost emis niciun document oficial care să reglementeze asta.
Partenerii noștri