• Femeilor din Afganistan li se va permite să studieze în universități.
  • Segregarea de gen și codul vestimentar islamic vor fi obligatorii.
  • În anii ’90, femeilor le era interzis în mare parte să studieze sau să lucreze în afara casei.

Femeilor din Afganistan li se va permite să studieze în universități, în timp ce țara încearcă să se reconstruiască după decenii de război, dar segregarea de gen și codul vestimentar islamic vor fi obligatorii, a declarat duminică noul ministru taliban al învățământului superior, potrivit Reuters.

Ministrul Abdul Baqi Haqqani a declarat că noul guvern taliban, numit săptămâna trecută, va „începe să construiască țara pornind de la ceea ce există astăzi” și nu dorește să dea timpul înapoi cu 20 de ani, la momentul în care mișcarea a fost ultima dată la putere.

El a declarat că elevele vor fi instruite de femei ori de câte ori va fi posibil, iar sălile de clasă vor rămâne separate, în conformitate cu interpretarea mișcării asupra legii islamice Sharia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Mulțumită lui Dumnezeu, avem un număr mare de femei profesoare. Nu ne vom confrunta cu nicio problemă în acest sens. Se vor face toate eforturile pentru a găsi și a oferi femei profesoare pentru eleve”, a declarat el într-o conferință de presă la Kabul.

Femeile vor putea studia și munci în conformitate cu legea Sharia

Problema educației femeilor a fost una dintre întrebările centrale cu care se confruntă talibanii, care încearcă să convingă lumea că s-au schimbat de la regimul fundamentalist dur pe care l-au impus în anii 1990, când femeilor le era interzis în mare parte să studieze sau să lucreze în afara casei.

Oficialii talibani au declarat că femeile vor putea studia și munci în conformitate cu legea Sharia și cu tradițiile culturale locale, dar că se vor aplica reguli stricte privind îmbrăcămintea. Haqqani a declarat că vălul religios hijab va fi obligatoriu pentru toate studentele, dar nu a precizat dacă acest lucru înseamnă că va fi vorba de văluri sau de acoperirea obligatorie a feței.

Sâmbătă, un grup, aparent alcătuit din studente îmbrăcate în robe negre care le acopereau complet din cap până în picioare, a manifestat în Kabul pentru a susține regulile privind vestimentația și clasele separate.

Segregarea de gen va fi impusă în tot Afganistanul

Haqqani a declarat că acolo unde nu sunt disponibile profesoare femei vor fi adoptate măsuri speciale pentru a asigura separarea.

„Atunci când există cu adevărat o nevoie, bărbații pot, de asemenea, să le predea (n.r. – femeilor), dar în conformitate cu Sharia, ei trebuie să respecte vălul”, a spus el. Sălile de clasă vor fi acoperite cu perdele pentru a separa elevii de sex masculin și feminin acolo unde este necesar, iar predarea ar putea fi făcută și prin streaming sau prin intermediul televiziunii cu circuit închis.

Săli de clasă împărțite prin perdele au fost deja văzute în multe locuri de la prăbușirea guvernului susținut de Occident și preluarea Kabulului de către talibani luna trecută.

Haqqani a declarat reporterilor că segregarea de gen va fi impusă în tot Afganistanul și că toate materiile predate în colegii vor fi, de asemenea, revizuite în lunile următoare.