• Guvernul german a fost nevoit să ia o decizie controversată pentru a salva de la faliment Gazprom Germania, filiala germană a gigantului rus de gaze cu același nume.
  • Gazprom Germania se află într-o situație foarte dificilă după ce Kremlinul a ordonat întreruperea livrărilor de gaze către filialele sale europene.
  • Compania joacă un rol decisiv în Germania, deoarece este unul dintre principalii actori în domeniul aprovizionării cu gaze.

Guvernul german a fost nevoit să ia o decizie controversată pentru a salva de la faliment Gazprom Germania, filiala germană a gigantului rus de gaze cu același nume. Banca de stat KfW va emite un împrumut de miliarde de euro pentru a salva compania, care este sufocată de sancțiunile rusești, informează El Pais.

Gazprom Germania se află într-o situație foarte dificilă după ce Kremlinul a ordonat întreruperea livrărilor de gaze către filialele sale europene. Acest lucru a obligat compania germană să cumpere de la pool (piața zilnică cu ridicata) la prețuri mult mai mari pentru a putea continua să își deservească clienții.

Gazprom Germania se află sub control guvernamental de la începutul lunii aprilie. Printr-o decizie fără precedent, Ministerul Economiei și Climei, condus de Robert Habeck, ministrul Verzilor, a ordonat Agenției Federale pentru Rețele să preia temporar compania până în septembrie. Scopul, a declarat Habeck la momentul respectiv, era de a asigura aprovizionarea cu energie a țării. Același argument este folosit acum pentru a apăra împrumutul, a cărui valoare nu a fost dezvăluită, dar pe care Reuters o estimează la 9-10 miliarde de euro.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Gazprom se va numi Securing Energy for Europe

Compania joacă un rol decisiv în Germania, deoarece este unul dintre principalii actori în domeniul aprovizionării cu gaze: nu numai că comercializează energie, dar și transportă și operează instalații de depozitare. Una dintre filialele sale, Astora, gestionează cea mai mare instalație de stocare a gazelor din țară, situată în orașul Rehden din Saxonia Inferioară, care este, de asemenea, una dintre cele mai mari instalații de stocare a gazelor din Europa, cu aproape 4 miliarde de metri cubi.

Decizia Berlinului include prelungirea conservării companiei după luna septembrie. O nouă lege adoptată luna trecută permite ca tutela să fie prelungită aproape pe termen nelimitat. Acest lucru asigură un control permanent al societății. Guvernul a numit Agenția Federală pentru Rețele ca administrator judiciar al Gazprom după ce grupul rus a încercat să vândă filiala germană către două companii rusești complet necunoscute. De asemenea, compania își schimbă numele. Acesta se va numi Securing Energy for Europe GmbH pentru a „trimite un semnal clar pieței că scopul măsurilor luate este de a asigura aprovizionarea cu energie în Germania și în Europa”, a asigurat guvernul german.